Hij was op weg om docent geschiedenis te worden, maar nu runt Jeroen Bax zijn eigen brouwerij. Zijn bier Koud Vuur won vorig jaar zelfs een gouden medaille op de Brussels Beer Challenge.

Bax brouwt vijf jaar geleden voor het eerst bier, samen met zijn vader. Ze toveren de keuken in het ouderlijk huis om in een mini-bierfabriek.

Later ontmoet hij zijn huidige compagnon Sepp Jansen bij de studentenwielervereniging Tandje Hoger. “Op een zaterdagmiddag hadden we niks te doen. Jeroen stelde voor om bier te brouwen. Ik was gelijk enthousiast en wilde precies weten hoe alles in z’n werk ging”, zei Jansen tegen de Groninger Universiteitskrant.

Jansen is gepromoveerd in de biomedische wetenschappen en werkt als onderzoeker. Hij duikt in de literatuur om te achterhalen hoe het bier zijn smaakt krijgt. Bax is een doener die op zijn zintuigen afgaat.

“Bier brouwen is geen hogere wiskunde”, zei Bax vorig jaar tegen Dagblad van het Noorden. “Iedereen kan een ei bakken maar daarmee ben je nog geen sterrenchef. Onze kracht is dat we heel goed proeven. We kijken naar de balans. Wij kunnen een biertje goed finetunen.”

De bieren van Bax zijn sinds twee jaar te koop bij lokale slijterijen en horecazaken en op 1 juli 2016 is er een brouwerij met proeflokaal geopend in Groningen aan het Reitdiep. Daarvoor haalden de jonge ondernemers ruim 45.000 euro op via crowdfunding.

De bieren van Bax vallen in de smaak bij liefhebbers. Op de bierapp Untappd krijgt Bax Bier een gemiddelde waardering van 3,41 sterren. Daarmee scoort de brouwerij het beste van de dertien brouwers die de provincie Groningen telt.

Benieuwd naar de beste brouwerij in jouw provincie? Bekijk dan dit overzicht