Dat de iPhone 8 dit najaar een flinke sprong zal maken ten opzichte van de voorganger, lijkt al duidelijk uit de geruchten. Maar Apple worstelt ook – met de vingerafdrukscanner.

Apple gaat met de nieuwe iPhone op de Samsung-tour en wil een telefoon produceren waarvan de voorzijde zoveel mogelijk scherm is. Het plan om de voorkant van telefoons zo veel mogelijk schermruimte te geven, botst echter met een andere technologie. Een groter scherm is de norm in smartphoneland, maar daarmee komt de vingerafdruksensor van TouchID in het gedrang. Simpelweg geen plek meer. Onder het glas werkt de sensor niet zo goed, constateerde Apple.

Een voor de hand liggende oplossing is een sensor aan de achterkant, zoals de Google Pixel nu al heeft.

Gelekte documenten van Apple-kenner Sonny Dickson wijst inderdaad daarop: een sensor om je vinger langs te halen precies onder het logo van de fabrikant.

Dickson constateert ‘een nieuwe richting’ voor de telefoon. “Een verticale dubbele camera, Touch ID-sensor aan de achterkant. Zeker een kentering in design”, twitterde hij. De iPhone 7 heeft al een dubbele camera, maar die zijn horizontaal geïnstalleerd en de vingerafdruksensor zit dus aan de voorzijde. Dat zijn flinke veranderingen, betoogt Dickson. Hij is vooralsnog de enige die het gerucht verspreidt, maar is ook een betrouwbare blogger die eerder ontwerptrends correct voorspelde of documenten lekte die later inderdaad bleken te kloppen.

Verder zijn er tal van geruchten, die in meerdere of mindere mate terugkeren:

  • Het scherm zal slechts bij één model bijna de hele voorzijde beslaan
  • Dit scherm maakt gebruik van OLED, een primeur voor Apple
  • De dubbele lens draait naar een verticale positie in plaats van horizontaal
  • De selfiecamera aan de voorzijde zou ook een tweede lens krijgen
  • Een snellere processor die de software beter aankan
  • Afgeronde zijdes, maar met een stalen band, zoals de iPhone 4 ook had
  • Twee andere modellen komen ook uit, met een beperkter scherm

De verticale lens zou vooral dienen om de toename in virtual reality op te kunnen vangen.

Al met al werpt dat de vraag op: hoe zal de wereld de iPhone 8 ontvangen. Hoewel Apple de laatste jaren vooral voortborduurt op bestaande trends en technologieën, zijn dit wellicht niet de ‘innovaties’ waar de echte fan op zit te wachten. Die wil geen van Samsung en Google afgekeken vindingen, maar iets dat net zo radicaal was als de allereerste iPhone. En niet onbelangrijk: de iPhone 8 zal naar verluidt een beetje dikker worden, waardoor sommige hoesjes wellicht niet meer helemaal perfect op je nieuwe telefoon passen.