Japan heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor de gevluchte oud-topman van Nissan Carlos Ghosn. Het land heeft ook de borgtocht van Ghosn ingetrokken.

De Japanse minister van Justitie noemt het vertrek van de voormalige topman van Nissan en Renault “onaanvaardbaar”. “Vluchten op borgtocht kan nooit worden goedgepraat. Ons land heeft geschikte processen om na te gaan of iemand schuldig is. De mensenrechten worden daarbij gegarandeerd voor de verdachten.”

De openbaar aanklager van Tokio noemt de vlucht van Ghosn een misdaad. “Je kunt wel stellen dat hij op de vlucht is geslagen om een straf voor zijn misdaden te ontlopen.” De aanklager had liever gezien dat de oud-topman van Renault vast had gezeten, in plaats van huisarrest had gehad. “Vastzetten was noodzakelijk gezien zijn financiële middelen en zijn buitenlandse netwerk.”

Japan wil Carlos Ghosn terughebben vanwege beschuldiging van fraude

Volgens Japan is het vertrek van Ghosn naar Libanon nergens geregistreerd. “We gaan ervan uit dat hij illegale methoden heeft gebruikt om het land te verlaten”, aldus de minister. De openbaar aanklager gaat hier nog onderzoek naar doen.

Ghosn wordt in Japan beschuldigd van fraude. Hij mocht zijn rechtszaak met huisarrest afwachten onder strenge voorwaarden, maar dook vorige week opeens op in Beiroet. Hij zegt Japan te hebben verlaten omdat hij daar geen kans had om zich fatsoenlijk te verdedigen tegen de aanklachten.

Carlos Ghosn: man met veel paspoorten

De voormalige Nissan-baas maakte op oudejaarsavond bekend dat hij naar Beiroet was gevlucht om te ontsnappen aan wat hij een “opgetuigd” rechtssysteem noemde.

Zijn advocaten in Japan benadrukken dat hij een aantal paspoorten heeft ingeleverd als onderdeel van zijn huisarrest, maar naar verluidt is Ghosn met een tweede Frans paspoort dat hij had achtergehouden de grens overgekomen. Dat extra paspoort mocht hij volgens nieuwszender NHK overigens in bezit houden, maar wel in een gesloten koffer, waarvan de sleutel moest worden bewaard door de advocaten.

Gevallen automagnaat

Ghosn, die aan het roer stond van Nissan, Renault én de alliantie van die automakers met Mitsubishi, wordt slecht bestuur en financieel wangedrag verweten.

De autotycoon werd in 2018 opgepakt op verdenking van diverse misdrijven. Justitie in Japan denkt onder meer dat hij een te laag inkomen heeft opgegeven tussen 2011 en 2015.

Ghosn stond lang bekend als één van de meest markante bazen van de auto-industrie. Tussen mei 2005 en januari 2019 was hij topman van Renault en hij was ook de sleutelfiguur in de samenwerking met de Japanse autofabrikant Nissan. Hij stond bekend als een harde manager met bijnamen als “Le Cost Cutter.”

LEES OOK: Dit zijn de 15 best verkochte automerken in december – Tesla staat met afstand op 1