Maandag levert farmaceut Janssen uit Leiden zijn eerste 79.200 flesjes coronavaccin aan Nederland.

Het is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt.

De Gezondheidsraad adviseert om het vaccin eerst aan 60-plussers en aan medische risicogroepen te geven.

Farmaceut Janssen uit Leiden levert maandag zijn eerste flesjes coronavaccin aan Nederland. In totaal arriveren dan 79.200 doses, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten.

Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend.

Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses besteld. Het vaccin hoeft maar één keer te worden gegeven.

De Gezondheidsraad adviseert om het vaccin eerst aan 60-plussers en aan medische risicogroepen te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met het syndroom van Down, met morbide obesitas of met neurologische aandoeningen die tot ademhalingsproblemen kunnen leiden.

Als die groepen zijn gevaccineerd, kan het vaccin ook aan andere groepen worden gegeven. De Gezondheidsraad komt later met een advies daarover.

Het Nederlandse vaccin biedt 66 procent bescherming tegen ziekte en 85 procent bescherming tegen ernstigere vormen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Het is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt. Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca goedgekeurd, geleverd en gegeven.

EMA doet nog onderzoek naar het vaccin vanwege meldingen van trombose

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), doet nog onderzoek naar het Janssen-vaccin.

Tot nu toe zijn er vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het middel last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Volgens het EMA valt dit aantal binnen de verwachtingen. Een van de vier gevaccineerden overleed. Of de klachten daadwerkelijk door het vaccin worden veroorzaakt, is nog niet vastgesteld.

De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten zien eveneens vooralsnog geen duidelijk verband tussen bloedklachten en het coronavaccin van Janssen.

De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) heeft dat gemeld, nadat vrijdag bekend werd dat iemand is overleden die het middel van Janssen ontving en last kreeg van dezelfde bloedklachten die voorkomen bij het vaccin van AstraZeneca.

Eerder concludeerde het EMA dat er waarschijnlijk wel een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en bloedklachten. Toch zijn de voordelen van dat vaccin groter dan de nadelen, aldus de toezichthouder: de kans om aan het coronavirus te overlijden is veel groter dan de kans om te sterven aan de bijwerking.

Nederland besloot om het AstraZeneca-vaccin alleen nog aan 60-plussers te geven.

Vorige week recordaantal mensen gevaccineerd

In de week tot en met afgelopen zondag zijn 485.434 mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar.

Nog nooit zijn er in één week zo veel mensen geprikt. Het ministerie van Volksgezondheid had voorspeld die week zo'n 500.000 prikken te zullen zetten. Minister Hugo de Jonge werd later iets voorzichtiger en hoopte daarbij in de buurt te komen.

Tussen maandag 29 maart en zondag 4 april kregen 369.072 mensen een eerste prik en 116.362 mensen een herhaalprik.

In totaal hebben nu iets meer dan 2 miljoen mensen een eerste dosis toegediend gekregen. Van hen hebben ruim 800.000 ook de tweede inenting achter de rug, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vrijdag de vaccinatiecijfers naar buiten gebracht. Het instituut zou daar eigenlijk op dinsdag mee komen, maar door technische problemen liep dat vertraging op.

Lees meer over coronavaccins: