Ernstige problemen met het bloed moeten inderdaad worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca.

De voordelen van het vaccin wegen echter zwaarder, volgens de Europese medische autoriteit EMA.

De Europese ministers van Volksgezondheid vergaderen woensdag online over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin.

Ernstige problemen met het bloed moeten inderdaad worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca, oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De voordelen van het vaccin wegen echter zwaarder dan het zeer kleine risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), concluderen onderzoekers die alle meldingen tegen het licht hebben gehouden.

De Europese ministers van Volksgezondheid vergaderen woensdagmiddag vanaf 18.00 uur online over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin.

De Portugese minister Marta Temido, de huidige EU-voorzitter, heeft hen daarvoor bijeengeroepen naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Geneesmiddelenbureau.

De vergadering is volgens een persbericht bedoeld om de 27 lidstaten op een lijn te krijgen als het over de vaccinatiecampagnes gaat. "Het doel is de standpunten met elkaar in overeenstemming te brengen, niet alleen om de verspreiding van desinformatie te stoppen maar ook om tot een gemeenschappelijk begrip te komen over de vaccinatie-inspanningen in de EU".

Het EMA zal ook vertegenwoordigd zijn bij het overleg, "om verduidelijking te verschaffen over hangende kwesties over de analyse van het AstraZeneca-vaccin".

Minister de Jong vraagt Gezondheidsraad om spoedadvies

Nederland besloot afgelopen vrijdag per direct met de toediening van het vaccin van AstraZeneca aan mensen onder de 60 jaar te stoppen. Het gaat om een tijdelijke stop, die tot en met woensdag 7 april zou duren. Coronaminister Hugo de Jonge zal ondanks het nieuwsvan woensdag, pas donderdag beslissen of Nederland de vaccinaties met de AstraZeneca-prik zal voortzetten. Hij geeft aan de Gezondheidsraad om een spoedadvies te hebben gevraagd.

De vaccinatie-afspraken van donderdag worden daarom afgezegd, maar die voor vrijdag blijven in de boeken staan. Als er dan morgen wordt besloten verder te prikken, kan dat zo snel mogelijk weer worden opgepikt, redeneert De Jonge. Wel wordt "op alle mogelijke scenario's" ingespeeld, zegt hij. Zo worden er achter de schermen al voorbereidingen getroffen om de afspraken volgende week weer van start te kunnen laten gaan.

Daarnaast verwacht hij dat het effect van de gedeeltelijke prikpauze met het vaccin van AstraZeneca "relatief beperkt" zal zijn en dat in april nog steeds de grens vier miljoen toegediende vaccins zal worden bereikt.

Groot-Brittannië biedt mensen onder de 30 alternatief vaccin

Mensen onder de 30 jaar krijgen in Groot-Brittannië een alternatieve coronaprik aangeboden voor het AstraZeneca-vaccin. De autoriteiten reageren daarmee op "het toenemende bewijs" dat er een verband is tussen het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin en zeldzame bloedstolsels, meldt de Britse omroep BBC woensdag.

De Britse medicijnwaakhond MHRA ontdekte eind maart dat 79 mensen in het Verenigd Koninkrijk na vaccinatie met AstraZeneca bloedstolsels kregen, van wie er negentien stierven. De toezichthouder zei destijds dat dit geen bewijs is dat de prik de stolsels heeft veroorzaakt, maar een verband wordt steeds waarschijnlijker.

Lees meer over coronavaccins: