Het vertrouwde recept voor een iPhone of Mac die niet helemaal naar behoren werkt, kennen we: als de wiedeweerga naar de Apple Store.

Sommige problemen kun je echter gemakkelijk thuis oplossen.

Vindingrijke types delen al acht jaar foefjes om ogenschijnlijk grote problemen op te lossen zonder dat je de nodige centen voor een prijzige reparatie hoeft op te hoesten.

De beste tips:


Voelt je Touch ID plakkerig aan? Werkt de scanner niet helemaal naar behoren? Blijf weg van de twijfelachtige reparatiewinkeltjes – die kunnen je iPhone meer kwaad dan goed doen. Pak in plaats daarvan een wattenstaafje en reinig de Touch ID met een beetje alcohol.

Je kunt meer lezen over deze hack op het Apple Support-forum.


Een traag opladende telefoon kan je plannen behoorlijk in de war schoppen. Goed advies: pak een tandenstoker en vis al het stof uit de Lightning-poort.

Foto: Steven Tweedie

Zoveel stof en pluis kwam er uit één iPhone


Ook de speaker kan volraken met pluis en stofjes. In dit geval werkt een gummetje goed.

Foto: Flickr/Daniel Novta

Apple stelt voor dat je een borsteltje gebruikt om 'voorzichtig vuil van de speaker te verwijderen'. Werkt ook, maar is minder leuk.

Een gebruiker op het iFixit-fora suggereert een oplossing die wat minder schoon van aard is: je lippen op de speaker zetten en eventjes zuigen. Houd wel een glas water bij de hand.


Ook handig om te weten is dat een glas of kommetje als klankkast kan dienen voor een wat te zacht klinkende iPhone.

Foto: M. Woodruff/Business Insider

De snoertjes van Apple-oordopjes gaan altijd op dezelfde plek stuk: net bij de plug en aan het eind van de kabeltjes. Het plastic hier staat vaak onder druk en daarom kan het geen kwaad het een beetje te versterken met Plasti Dip, een rubberachtig plastic.

Foto: Business Insider

Het is te koop op Amazon. Wel even de delen die je niet bedekt wil hebben, afdekken met plakband. Lees ook meer tips op Instructables.


Ditzelfde proces werkt ook erg goed voor oplaadsnoeren. Of denk aan de kneedbare kit van Sugru, die trouwens ook dienst kan doen als voetje voor je Mac.

Foto: Sugru

Preventie is altijd beter dan een lapmiddel. Denk bijvoorbeeld aan het veertje van een oude pen. Die kan je kabel een stuk steviger maken.

Bekijk de stappen op Instructables.


Je kunt een natte iPhone uiteraard in een bak ongekookte rijst leggen, maar wat nog beter werkt zijn de zakjes silicagel die vaak in een schoenendoos zitten. Bewaar ze voor het geval dat.