Obligatiehouders van HEMA kregen vrijdag van de rechter groen licht om alle aandelen over te nemen.

Daarmee verliest investeerder Marcel Boekhoorn definitief de controle over het winkelconcern.

In ruil voor alle aandelen wordt een flink deel van de schuldenlast weggestreept.

“Wij hebben steeds het volste vertrouwen gehad dat dit de juiste stap voor HEMA was”, aldus HEMA-topman Tjeerd Jegen.

Marcel Boekhoorn is de controle over de HEMA definitief kwijtgeraakt. De rechter oordeelde vrijdag dat een groep obligatiehouders alle aandelen mag overnemen in ruil voor het wegstrepen van schulden.

Eerder noemde investeerder Boekhoorn het al “wrang” dat hij bij het verlichten van de schudenlast nu zelf “noodgedwongen op de reservebank” moest plaatsnemen. Hij probeerde een gedwongen overdracht van de zeggenschap nog te voorkomen.

Voor de rechter pleitte de groep obligatiehouders juist voor toestemming voor het overnemen van alle HEMA-aandelen. Die heeft daar nu groen licht voor gegeven.

HEMA-topman Tjeerd Jegen toonde zich blij met die uitspraak: “We zijn verheugd met de zeer snelle uitspraak van de rechter vandaag. Wij hebben steeds het volste vertrouwen gehad dat dit de juiste stap voor HEMA was.”

Obligatieschuld van HEMA wordt meer dan gehalveerd

De bestaande obligatieschuld van HEMA, die oorspronkelijk 750 miljoen euro bedroeg, wordt nu meer dan gehalveerd tot 300 miljoen euro. Daarnaast wordt de liquiditeitspositie van de onderneming met een extra obligatiefinanciering van 42 miljoen euro sterk verbeterd.

"Nu het proces kan worden afgerond, kunnen we ons weer volledig richten op het optimaal bedienen van onze klanten, het uitrollen van ons strategisch plan en het verder uitbouwen ons merk", zegt Jegen.

"Met een sterk verbeterde financiële structuur zijn we in staat de huidige marktomstandigheden goed het hoofd te bieden en het is goed om te zien dat zoveel mensen HEMA een warm hart toedragen."

De obligatiehouders zoeken momenteel samen met HEMA naar een opvolgende eigenaar voor HEMA met langetermijndoelstellingen. Daarvoor is ook een crowdsource-initiatief in de race. De warenhuisketen zelf verwacht dat de zoektocht voor het einde van het jaar is afgerond.

Lees meer over HEMA: