HEMA zucht onder een zware schuldenlast, maandag moet eigenaar Marcel Boekhoorn een bedrag van 50 miljoen euro zien af te lossen.

Merkstrateeg Arjan Leest wil het bedrijf redden door ‘de grootste crowdfunding ooit’.

PvdA-Eerste Kamerlid Mei Li Vos denkt ook over een reddingsplan en wil een coöperatie oprichten om HEMA te kopen

Het ministerie van Economisch Zaken voert al gesprekken met HEMA over mogelijke staatssteun.

Boekhoorn probeert HEMA zelf te beschermen met een nieuwe bv, ‘Boekhoorns Nucleaire Bom’.

Nu de schuldenlast van HEMA in combinatie met de coronacrisis het bedrijf de das om dreigt te doen zijn er verschillende initiatieven om het bedrijf van Marcel Boekhorn te redden. Zo wil PvdA-Eerste Kamerlid Mei Li Vos een coöperatie oprichten om HEMA te kopen.

Naast het initiatief van Vos is er een actie van merkenstrateeg Arjan Leest om HEMA te hulp te schieten. Samen met enkele oud-medewerkers van HEMA heeft Leest een website opgezet waar mensen zich kunnen melden als ze willen investeren in de oer-Hollandse winkelketen.

“Samen starten we de grootste crowdfunding ooit”, stelt #welovehema, het initiatief van Leest.

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij dreigt noodgedwongen uit handen van Boekhoorn te glippen. Maandag moet hij een lening van 50 miljoen euro aflossen aan schuldeisers. Die zijn volgens verschillende berichten wel bereid een groot deel van de schuld kwijt te schelden, maar dan willen ze zelf aandelen krijgen in HEMA.

Nederlanders willen HEMA redden

Arjan Leest wil het niet zo ver laten komen dat schuldeisers een aandeel krijgen in HEMA. Hij is bang dat de schuldeisers geen hart hebben voor het bedrijf. Volgens hem zijn buitenlandse investeerders er ook de oorzaak van dat HEMA jarenlang is "leeggetrokken". Het bedrijf zucht nu onder een schuldenlast van zo’n 750 miljoen euro. 

Het project van Leest bevindt zich nog in een verkennende fase, maar de initiatiefnemers zijn wel ambitieus. Hij hoopt "richting de 100 miljoen euro" te verzamelen om HEMA bijvoorbeeld een lening te kunnen verschaffen of geld te steken in aandelen.

"Iemand wil misschien 50 euro geven, de ander 100, 500 of duizend euro. Als een miljoen Nederlanders dat doen, loopt het bedrag aardig op", zegt Leest.

Het initiatief van Mei Li Vos bestaat uit een coöperatie, HENA ("Het Eenige Nederlandse Alternatief") die zeggenschap zou moeten krijgen over HEMA. De leden van de coöperatie HENA steunen het doel door geld in te leggen, zo stelt de bijbehorende website van de actie #houdehema.

Investeren in HEMA zou volgens dit initiatief zo makkelijk mogelijk moeten worden. Dat zou dan moeten kunnen via de klantenkaart, "iets dat we nu al technologisch mogelijk kunnen maken."

'Hartverwarmend' initiatief

HEMA noemde het initiatief van Leest al "hartverwarmend". Een woordvoerster geeft aan dat de keten er "an sich" niet slecht voor staat. "Maar de schuld is wel te hoog. We hebben eerder al gezegd dat we daarover met schuldeisers in gesprek willen om een oplossing te vinden. Zolang de onderhandelingen lopen doen we geen mededelingen." Ook andere betrokken partijen geven al dagen geen commentaar.

Achter de schermen vinden naar verluidt gesprekken plaats tussen Boekhoorn, de directie van HEMA en de schuldeisers. Ook de overheid zou meepraten.

Het Financieele Dagblad meldde onlangs op basis van ingewijden dat het ministerie van Economische zaken onderzoekt of het een rol kan spelen bij een eventuele redding van HEMA, bijvoorbeeld via garanties op leningen.

Boekhoorn probeert intussen zijn bedrijf minder aantrekkelijk te maken. De ondernemer heeft weer een bv met een creatieve naam opgericht, en deze 'boven' HEMA gehangen, zo schetst het Financieele Dagblad. Door de constructie met Bonubo bv ('Boekhoorn's Nucleaire Bom') grijpen obligatiehouders naast miljoenen aan compensabele verliezen als zij eigenaar worden van de keten.

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de keten. FNV-bestuurder Daniëlle Wiek zegt dat veel medewerkers van HEMA vrezen voor het voortbestaan van hun winkel en daarover vragen stellen aan de bond. Zelf denkt Wiek dat er wel een oplossing gaat komen, maar heel gerust is ze er ook niet op.

Volgens de vakbondsvrouw is het vooral belangrijk dat de schuld wordt afgebouwd. Wie dan precies de eigenaar van HEMA is, maakt haar minder uit.

Lees over HEMA ook: