Ajax heeft met het bereiken van de halve finales al zo’n 98 miljoen euro verdiend in dit Champions League-seizoen, berekende de website Voetbalzone.

Mochten de Amsterdammers ook Tottenham Hotspur verslaan, dan wachten nog eens vele miljoenen. De UEFA heeft dit seizoen in totaal maar liefst 2,04 miljard euro beschikbaar voor de deelnemers aan de Champions League.

Het team van coach Erik ten Hag moest zich aan het eind van afgelopen zomer via voorrondes plaatsen voor de hoofdfase van de Champions League, waarvoor het een startpremie van 15,25 miljoen euro kreeg én vanwege de 18e plaats op de zogeheten coëfficiëntenlijst nog eens 18,7 miljoen euro.

In de groepswedstrijden tegen AEK Athene, Benfica en Bayern München verdiende Ajax aan premies voor de overwinningen (2,7 miljoen) en gelijke spelen (9 ton) in totaal 10,8 miljoen euro en voor de uiteindelijke tweede plek in de groep 9,5 miljoen euro.

Maar de kassa van financieel directeur Jeroen Slop bleef rinkelen, want voor de overwinning in de achtste finale tegen Real Madrid kreeg Ajax 13,2 miljoen euro van de UEFA en voor de winst in de kwartfinale op Juventus nog eens 15,4 miljoen euro.

En bovenstaande bedragen zijn dan alleen nog maar de premies van de UEFA. Aan tv-gelden, marketinggelden en de kaartverkoop voor de thuiswedstrijden verdiende Ajax naar schatting tot nu toe ook al 15,5 miljoen euro.

Ook Nu.nl heeft een berekening gemaakt en dat toegelicht in onderstaand filmpje. Het totaalbedrag komt hier wat lager uit, omdat het nog onbekende bedrag aan marketinggelden en de kaartverkoop voor de Ziggo Dome – waar zo'n 17.000 fans de wedstrijd tegen Real Madrid volgden op groot scherm – daarbij niet is meegenomen.

Volgens Nu.nl heeft Ajax in totaal al 89,8 miljoen euro verdiend aan dit Champions League-avontuur en volgens Voetbalzone al ruim 98 miljoen euro, maar daar gaat het niet bij blijven als er ook nog succes wordt geboekt tegen Tottenham Hotspur.

Gigantische reserve

Los van de premies voor een gelijkspel of overwinning van respectievelijk 900.000 en 2,7 miljoen euro, keert de UEFA 15 miljoen euro uit voor het bereiken van de finale. Ook kan Ajax sowieso een recette van zo'n 2 miljoen euro bijschrijven voor de thuiswedstrijd. Daarmee zullen de totale inkomsten van dit Europese seizoen richting de 120 miljoen euro kruipen.

En als Ajax de finale mocht winnen, dan komt daar nog een premie van 4 miljoen euro boven op, plus een bonus van 3,5 miljoen euro voor de plaatsing voor de Europese Super Cup.

De Amsterdammers zitten onder leiding van algemeen directeur Edwin van der Sar al op een gigantische reserve van naar schatting zo'n 175 miljoen euro, terwijl de totale begroting van eredivisieclubs als Fortuna en Emmen voor dit lopende seizoen slechts 6 miljoen euro bedraagt.

Het eerste halvefinaleduel van Ajax uit tegen Tottenham Hotspur begint dinsdagavond om 21.00 uur.

LEES OOK: Deze 27 voetballers in Europese competities zijn meer dan €100 miljoen waard