Medewerkers van ING krijgen waarschijnlijk een karige bonus. De bonuspot voor 2018  is behoorlijk leeg door de megaschikking van 775 miljoen euro die de bank moest treffen vanwege een witwasschandaal.

Dat meldt het Financieel Dagblad vrijdag.

In 2017 kreeg het personeel van ING nog 403 miljoen euro, maar dat zit er voor het jaar 2018 niet in. De bonuspot zal ‘aanzienlijk kleiner’ zijn, bevestigt een woordvoerder tegenover de krant. Hij kon niet zeggen hoeveel kariger de bonus wordt, maar bronnen houden er rekening mee dat ‘er voor de meeste mensen niets overblijft’.

Medewerkers kregen het nieuws afgelopen woensdag te horen via een webcast. Extra zuur is dat ze waarschijnlijk wel een bonus hadden gekregen als er geen megaschikking was geweest. Afgelopen jaar zag ING het aantal klanten stijgen. Dat geldt ook voor de winst als de schikking buiten beschouwing wordt gelaten.

Geen bonus voor bestuurstop ING

De Raad van Bestuur, inclusief topman Ralph Hamers, liet eerder al weten af te zien van een bonus vanwege de megaschikking. De beloning van Hamers is een heikel punt. Toen de bank vorig jaar het basissalaris van de CEO wilde verhogen met 50 procent, naar ruim 3 miljoen euro per jaar, was de verontwaardiging groot, zowel maatschappelijk als politiek. Daarop heeft de bank van het plan afgezien.

ING trof de schikking in september vorig jaar voor 775 miljoen euro, een recordbedrag voor het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens het Openbaar Ministerie had de bank te weinig gedaan om witwaspraktijken te voorkomen. Zo werden per dag niet meer dan drie verdachte transacties doorgegeven.

Na de affaire vertrok ING’s financieel directeur Koos Timmermans. Ralph Hamers en de andere bestuursleden bleven zitten. Toezichthouder De Nederlandsche Bank gaat niet opnieuw toetsen of zij geschikt zijn voor hun taak.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: ING is niet de enige Nederlandse grootbank met een megaboete vanwege laks management – deze affaires deden Rabobank en ABN Amro op hun grondvesten schudden