De gemiddelde huurprijzen in de vrije sector bereiken in steeds meer steden een recordhoogte. Het afgelopen kwartaal lagen de huurprijzen van vrije sectorwoningen in meer dan tien grote en middelgrote steden op het hoogste niveau dat woningplatform Pararius daar ooit heeft gemeten.

Opvallend is dat het gros van die steden buiten de Randstad ligt. Ook de gemiddelde landelijke huurprijs was wederom hoger dan ooit. Landelijk betalen huurders gemiddeld 5,9 procent meer dan een jaar geleden bij het betrekken van een nieuwe huurwoning in de vrije sector. Deze cijfers zijn gebaseerd op 10.671 woningen die het afgelopen kwartaal via Pararius werden verhuurd.

In Leiden (+8,4%), Nijmegen (+8,9%) en Enschede (+10,5%) steeg de gemiddelde huurprijs per vierkante meter met ten minste 8 procent. In Tilburg (+13,6%), Roosendaal (+14,1%), Amersfoort (+15,4%), Almere (+18,8%) en Apeldoorn (+20,2%) was de stijging nog veel groter. In al deze steden was de gemiddelde vierkantemeterprijs het hoogst ooit.

De grootste groei werd gemeten in Zoetermeer: daar groeide het gemiddelde huurbedrag per vierkante meter per maand met 20,8 procent naar € 11,50 ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. Zoetermeer ligt centraal ten opzichte van de steden Leiden, Den Haag en Rotterdam en is daarmee een uitwijkmogelijkheid voor woningzoekenden.

Grote steden

De middelgrote steden waar de prijzen het afgelopen kwartaal flink stegen, treden hiermee in de voetsporen van grote Randstadsteden. In deze grote vier steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) werd als eerste plotseling een flinke prijsstijging gemeten. Het kantelpunt werd in het tweede kwartaal van 2016 in Amsterdam bereikt, waarna de prijzen gematigder ontwikkelden. In Utrecht kwam het omslagpunt later: vanaf het tweede kwartaal van 2017 werd daar een prijsstagnatie in de vrije huursector zichtbaar.

Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is er in deze grote steden weinig ruimte meer voor prijsstijgingen: “Er zit een grens aan wat huurders kunnen betalen. Komen de prijzen bij die grens in de buurt, dan zwakt de prijsstijging vanzelfsprekend af. In andere middelgrote steden is zo’n huurplafond nog lang niet bereikt. Naar verwachting stijgen de prijzen daar de komende maanden nog door.”

Lees ook op Business Insider

Amsterdam blijft koploper

De prijs voor een huurwoning in de vrije sector in Amsterdam blijft al jaren het hoogst: daar betalen huurders gemiddeld € 22,48 per vierkante meter per maand. Dat is € 6,43 meer dan in de op een na duurste stad Utrecht (€ 16,05). De prijzen in Amsterdam stijgen nog maar licht: huurwoningen werden gemiddeld 2,2 procent duurder ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Deze trend is ook in Utrecht te zien: nieuwe huurders betaalden gemiddeld 1,3 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2017.

Het verschil in prijsstijgingen tussen de Randstad en daarbuiten is ook op provincieniveau zichtbaar. De prijzen buiten de Randstad stijgen al enkele kwartalen op rij veel harder. De grootste prijsstijging werd gemeten in Flevoland: daar stegen de prijzen met 17,2 procent naar €11,55 per vierkante meter per maand. Flevoland is nu voor het vierde kwartaal op rij de provincie met de grootste procentuele stijging. “Vooral Almere is populair door zijn strategische ligging ten opzichte van Amsterdam. Nu de prijzen in Amsterdam op hun top zijn, wijken veel huurders uit naar andere steden in de buurt. Almere kan voor veel huurders een aantrekkelijke optie zijn”, zegt De Groot.

Ook in Overijssel stijgen de prijzen al vier kwartalen op rij flink. Nieuwe huurders betalen gemiddeld €9,95 per vierkante meter per maand, zo’n 13 procent meer dan het eerste kwartaal van 2017. Friesland hoort ook in het rijtje van opvallende stijgers: na twee kwartalen dalende prijzen, stegen hier de prijzen afgelopen kwartaal met 10,5 procent.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – in het eerste kwartaal van 2018