Er is wereldwijde verontwaardiging over de Amerikaanse tandarts die een beroemde leeuw in Zimbabwe op wrede wijze ombracht. Maar de jacht op al dan niet gefokte leeuwen is een ware industrie in sommige Afrikaanse landen, vaak onder twijfelachtige omstandigheden.

James Palmer, de tandarts die grof geld betaalde om de Zimbabwaanse leeuw Cecil om te leggen, is zeker niet de enige. Het is moeilijk voor te stellen, omdat leeuwen gelden als een bedreigde diersoort, maar in een aantal Afrikaanse landen is de jacht op leeuwen onder voorwaarden legaal, en een welkome bron van buitenlandse deviezen.

Alleen in Kenya en Botswana is de jacht verboden. Maar landen als Zuid-Afrika, Namibië en Tanzania staan het toe, schrijft AP. Trofeejagers tellen daar vaak fikse bedragen voor neer. Maar onderzoekers zeggen dat de inkomsten uit de toeristische jacht worden overdreven, en dat regelgeving vaak niet wordt nageleefd door corrupte opzichters.

Jager nog steeds spoorloos

Ook bij het incident in Zimbabawe speelt vermoedelijk smeergeld een rol. Voorjager Theo Bronkhorst, ingehuurd door tandarts Palmer, werd woensdag gearresteerd op verdenking van het “niet voorkomen van een illegale jachtpartij”. Naar verluidt werd ster-leeuw Cecil met een dood dier gebonden aan een auto buiten de grenzen van een nationaal park gelokt, waarna Palmer hem dodelijk verwondde met pijl en boog.

Pas na het beest veertig uur te hebben achtervolgd, maakte Palmer hem af met een geweer. Palmer is nog steeds spoorloos; hij heeft laten weten dat hij erop vertrouwde dat zijn gidsen een legale jachtpartij hadden georgeniseerd.

Gefokt voor de jacht

Volgens de Zuid-Afrikaanse natuurbeschermer en documentairemaker Ian Michler is Cecil zeker niet de enige leeuw die op zo'n onethische manier aan zijn einde komt. Volgens hem schieten trofeejagers in Zuid-Afrika alleen al jaarlijks bijna duizend leeuwen af, waarbij de dieren nauwelijks een eerlijke kans hebben.

Deze leeuwen worden speciaal gefokt in gevangenschap. De fokkers laten de jongen bovendien steeds vaker knuffelen door toeristen, tegen betaling. Eenmaal groot komen ze voor gemiddeld 20.000 dollar, oplopend naar 50.000 dollar, in het vizier van trofeejagers.

Bron van werkgelegenheid

De Zuid-Afrikaanse regering houdt vol dat de leeuwenjacht onmisbaar is als bron van inkomsten en werkgelegenheid. De Zuid-Afrikaanse minister van milieu liet op 23 juli nog weten dat de jacht goed is voor 490 miljoen dollar per jaar.

Maar economen stellen dat bedrag op 200 miljoen voor heel Afrika, waarbij ze aantekenen dat het een verwaarloosbaar percentage van de totale inkomsten uit toerisme vormt. Zambia kondigde dit jaar aan een verbod op de jacht op leeuwen en andere grote katachtigen op te heffen, en sinds kort kunnen trofeeën weer mee in vliegtuigen van South African Airways.

Volgens een schattingen leven er 20.000 tot 30.000 leeuwen in het wild, veel minder dan twintig jaar geleden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl