IKEA heeft tussen 2009 en 2014 ruim een miljard euro belasting ontweken via een constructie die draait om een dochteronderneming die staat geregistreerd in Nederland, IKEA Systems.

Dat blijkt uit berekeningen van de Groenen in het Europees Parlement, meldt de Volkskrant. Via de ‘Nederlandse route’ zouden allerlei EU-landen tientallen miljoenen euro’s zijn misgelopen. Zo zou er in Duitsland voor 35,6 miljoen euro zijn ontweken, en in Frankrijk 23,8 miljoen euro.

In totaal gaat het dus om meer dan een miljard. Dat gaat alleen om EU-landen, het is niet bekend hoeveel bijvoorbeeld de Verenigde Staten is misgelopen door de ontwijkingsroute via Nederland. Het is al langer bekend dat IKEA allerlei stichtingen en vennootschappen heeft opgericht in landen als Liechtenstein, Luxemburg en ook Nederland. Maar nog niet eerder was berekend hoe groot de omvang van de belastingontwijking is.

IKEA is opgesplitst

In de belastingconstructie is het concern in twee delen opgesplitst. Het gaat om IKEA Group, dat de winkels exploiteert, en Inter IKEA Group, die de eigenaar is van de fabrieken en productontwikkeling.

IKEA Group (van de winkels) betalen drie procent van hun omzet aan de IKEA Group om de naam IKEA te mogen gebruiken. Daardoor is er voor de winkels minder belastbare winst. Inter IKEA Group staat in Nederland ingeschreven en kan door belastingverdragen met Nederland de royalty’s innen zonder daar veel belasting over te betalen.

Hoge rente, weinig belasting

De opbrengst wordt weer doorgesluisd naar de holding Interogo in Liechtenstein en Luxemburg. Die leent dat geld weer uit aan IKEA Systems, dat in Nederland staat ingeschreven. Die betaalde in drie jaar een groot bedrag aan rente: 972 miljoen euro. Op die manier wordt de winst van Inter IKEA Group flink verlaagd.

Interogo hoefde over dat bedrag maar 0,09 procent rente te betalen. Het overgrote deel van het geld werd weer doorgesluisd naar Liechtenstein, als dividend. Daar wordt dividend van buitenlandse dochters niet belast.

Lees ook op Business Insider

De Groenen vinden dat de Europese Commissie de belastingontwijking van IKEA goed moet onderzoeken. Dat gebeurt al voor bedrijven als Google, Starbucks en Apple. Krister Mattsson, hoofd financieën van de IKEA Group, stelde eerder al dat IKEA wettelijk gezien niets verkeerd doet.

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl