Omdat Sinterklaas zelf niet genoeg tijd heeft om aan al zijn verplichtingen te voldoen, zijn er genoeg hulpsinterklazen die hem een handje helpen. Maar word je daar nou rijk mee?

Een ‘paar honderd euro’ houdt Jean Michel, die liever niet met achternaam genoemd wil worden, elk jaar over aan het hulpsinterklazen. “Je geeft toch al zo’n 250 euro uit voordat het
seizoen begonnen is, aan schmink, een nieuwe snor en wenkbrauwen en snoepgoed.”

In het dagelijks leven is hij teamleider in de thuiszorg, maar zodra de Sint in het land is, start hij met de Twense Sinterklaascentrale. Jean Michel speelt al 13 jaar voor Sinterklaas. De eerste tien jaar deed hij het er af en toe een beetje bij, de laatste vier jaar pakt hij het professioneler aan, met een website en sponsors.

“Een videotheek betaalt mijn pepernoten en een kapsalon verzorgt de baard. Ik heb dezelfde baard als Bram van der Vlugt, de televisiesinterklaas, gemaakt van echt buffelhaar. Zo’n ding kost 1600 euro.”

Ook het pak heeft Jean Michel professioneel aangepakt. “Daar was ik 600 euro aan kwijt. De mijter heb ik zelf gemaakt, het materiaal kostte me 80 euro, had ik dat ding in de winkel gekocht dan was ik al snel 200 euro kwijt.”

Bedrijven zijn duurder

Voor een bezoek van een half uur rekent Jean Michel 50 euro, een uur kost 90. Voor dat geld komt er dan ook een zwarte piet mee. Voor extra pieten rekent Jean Michel 8 euro per piet. "Bedrijven zijn duurder, maar dat is omdat er meer voorbereiding in zit. Je hebt ook meer snoepgoed nodig en de pieten moeten dan bijvoorbeeld ook een dansje doen. Voor de voorbereiding reken ik 60 euro per uur voor mij, en 35 voor de pieten."

Elk jaar spelen honderden mensen voor Sinterklaas. Op Marktplaats barst het van de hulpsinterklazen en zwarte pieten die hun diensten aanbieden. Om het kaf van het koren te scheiden heeft de Stichting Vrienden van Sinterklaas (SVVS) een keurmerk in het leven geroepen. Voor 35 euro kunnen hulpsinterklazen zich laten certificeren.

Keurmerk hulpsinterklaas

Inmiddels hebben 43 hulpsinterklazen dit keurmerk gekregen. Volgens secretaris Erik Voors zijn er dit jaar negen keurmerken afgewezen. "Soms denken mensen in korte tijd veel geld te verdienen door voor Sinterklaas te spelen. Maar juist de goede hulpsinterklaas verdient er niet zoveel aan. Een gangbare Sint investeert al gauw 1100 euro in een pak, en voor een beetje mooie baard ben je al snel 800 euro kwijt."

Een pak huren kan natuurlijk ook. Bij Amsterdams verhuurbedrijf Maison van den Hoogen kost een complete Sinterklaasoutfit inclusief baard en staf 70 euro per 24 uur.

Centrale voor hulpsinterklazen

Een andere manier om geld te verdienen als Sinterklaas is via een centrale. De centrale verzorgt de boekingen, kleding, vervoer en pieten. Via de Amsterdamse Sinterklaascentrale wordentwintig hulpsinterklazen aangeboden. Van geld verdienen wil oprichter Henk van der Kroon niet spreken. "Dan krijg ik allemaal gedoe met de belastingdienst." De sinterklazen zijn vrijwilligers die een onkostenvergoeding krijgen.

Vier jaar geleden kwam de Amsterdamse Sinterklaascentrale in opspraak. Toenmalig staatssecretaris Joop Wijn oordeelde toen dat commerciële
hulpsinterklazen btw in rekening moesten brengen. Hobbysinterklazen hoeven dat niet te doen. Tot op heden weigert Van der Kroon de sofinummers van zijn hulpsinten te vragen. "Het is oneerlijk, een beunhaas hoeft niets te betalen."

Onkostenvergoeding

Hoe hoog de onkostenvergoeding is, wil Van der Kroon niet zeggen. "Een Sinterklaas met veel ervaring verdient veel meer dan een beginnende Sint. Ook hulpsinterklazen met speciale vaardigheden verdienen meer. Een Sinterklaas die Spaans spreekt bijvoorbeeld, of een Sinterklaas die voor volwassenen ook leuk is. Die moet snedig zijn omdat volwassenen altijd gaan proberen om de Sint onderuit te halen. Een Sinterklaas die optreedt voor heel jonge kinderen heeft weer heel andere vaardigheden nodig. Die moet kunnen omgaan met kinderen die bang zijn voor Sinterklaas en de hele tijd huilen."

Ondanks de crisis ziet Van der Kroon nog steeds vraag naar Sinterklazen. "Ik dacht van tevoren dat het armoe troef zou worden dit jaar, maar het valt mee. Er is wel een duidelijke verschuiving zichtbaar in de klanten. We krijgen steeds minder aanvragen van bedrijven en steeds meer van particulieren."