• Economen van ING denken dat woningen in Nederland volgend jaar gemiddeld 2,5 procent goedkoper worden.
  • Dat komt vooral doordat de rentes stijgen, waardoor huizenkopers minder kunnen lenen voor de aanschaf van een woning.
  • Ook wordt het door de stijgende overdrachtsbelasting voor beleggers minder aantrekkelijk om een woning te kopen als belegging.
  • Lees ook: 5 tips voor het verkopen van je huis nu huizenprijzen niet meer automatisch stijgen

Woningen worden volgend jaar gemiddeld 2,5 procent goedkoper, denken economen van ING. Dat komt vooral doordat de rentes stijgen, waardoor huizenkopers minder kunnen lenen voor de aanschaf van een woning. Eerder voorspelden kenners van ABN AMRO al een even harde daling van de huizenprijzen in 2023.

De stijgende rente op hypotheken is van grote invloed op de huizenprijzen, omdat de leenruimte voor het grootste deel bepaalt hoeveel woningzoekers kunnen bieden. Daarnaast wordt het volgend jaar minder aantrekkelijk om een woning als belegging te kopen. Zo stijgt de overdrachtsbelasting voor beleggers van 8 procent naar ruim 10 procent. Daarnaast werkt het kabinet aan maatregelen om de middenhuur meer te reguleren, waardoor ook daar grenzen komen aan de maximale huurprijs die een vastgoedbelegger kan vragen.

Ook het aantal woningverkopen loopt volgens ING volgend jaar terug, met 8 procent tot 175.000 transacties. Dit jaar verwachten economen een daling van 15 procent naar 195.000 transacties.

Dankzij de krappe arbeidsmarkt dalen de huizenprijzen niet nog harder. Bij een sterk stijgende werkloosheid kan de vraag naar woningen verder onder druk komen te staan. Maar volgens ING zal de werkloosheid niet heel sterk toenemen, ondanks de recessie die Nederland volgens economen van de bank te wachten staat. Daarnaast trekt de regering veel geld uit om consumenten deels te compenseren voor de hoge inflatie en sterk gestegen energierekening. Ook is er nog altijd sprake van een structureel woningtekort.

ING benadrukt dat de raming voor volgend jaar erg onzeker is. Nieuwe ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne, die bijvoorbeeld al voor extreme prijsstijgingen voor gas zorgden, kunnen veel invloed hebben op de woningmarkt.

LEES OOK: Woningmarkt koelt af en huizenkopers spelen weer op veilig: voorbehoud van financiering is terug van weggeweest