De huizenmarkt is aan het afkoelen, dus je huis verkopen gaat niet meer zo makkelijk als in de afgelopen jaren.

In oktober daalde de gemiddelde huizenprijs volgens het Kadaster en het CBS met 0,5 procent in vergelijking met de voorgaande maand. Het was al de derde maand op rij dat de prijzen lager lagen dan een maand eerder.

In drie maanden tijd is de gemiddelde transactieprijs zodoende met ruim 18.000 euro gezakt op de huizenmarkt.

Ook financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep constateert dat woningen niet meer direct als warme broodjes over de toonbank gaan. Er wordt ook minder vaak boven de vraagprijs geboden.

Maar met de juiste strategie en verwachtingen kun je nog altijd prima je huis verkopen, stellen makelaars waarmee Van Bruggen samenwerkt. Dit zijn vijf tips en aandachtspunten van makelaars om je huis goed te verkopen in deze afkoelende markt:

1. Houd de vraagprijs van je huis realistisch

Veel mensen hebben in de afgelopen jaren een enorme overwaarde opgebouwd van tienduizenden tot soms wel honderdduizenden euro's en willen vermogen dat in steen zit te gelde maken. Makelaars zien echter dat huiseigenaren die een hoge vraagprijs hanteren, hun woning moeilijk verkocht krijgen. Wie genoegen neemt met minder overwaarde en een realistische vraagprijs hanteert, maakt meer kans.

2. Verlaag de vraagprijs als er veel moet gebeuren aan de woning

In de huidige woningmarkt zitten de meeste kopers niet te wachten op een kluswoning. Het is heel moeilijk een aannemer te vinden die de verbouwing kan doen en ook de materiaalkosten liggen momenteel erg hoog. Als je een verouderde keuken of badkamer hebt, dan zul je dat stevig moeten laten wegen bij de prijsbepaling van je woning.

3. Houd rekening met de prijsfilters van Funda

Makelaars bij Van Bruggen Adviesgroep adviseren goed te kijken naar de prijsrange op huizensite Funda bij het vaststellen van de vraagprijs. Als je bijvoorbeeld een realistische vraagprijs van 369.000 euro in gedachten hebt, kan het verstandig zijn een vraagprijs van 350.000 euro te hanteren. Je wordt dan door meer kopers meegenomen tijdens het zoeken.

4. Organiseer een inloopuurtje

Nu kopers niet meer massaal toestromen, is het verstandig de makelaar een inloopuurtje te laten organiseren in plaats van alleen officiële bezichtigingen. Geïnteresseerden kunnen zo op een laagdrempelige manier kennismaken met een woning. Zo vergroot je de kans op een succesvolle verkoop van je huis.

5. Ook je nieuwe woning is goedkoper

Een lagere verkoopprijs kan je goedmaken met de goedkopere aankoop van je volgende woning. Als je door een scherpe prijsstelling je huidige woning met wat minder overwaarde verkoopt, kom je vervolgens terecht op een gunstige woningmarkt met meer aanbod en onderhandelingsmogelijkheden met verkopers. Mogelijk bespaar je daardoor meer, vergeleken met wat je minder aan overwaarde hebt ontvangen voor je huidige woning.

LEES OOK: Wat is verstandiger: eerst een nieuw huis kopen of eerst je oude huis verkopen? 5 afwegingen