• De Nederlandse huizenmarkt kent grote regionale verschillen in de prijsontwikkeling van koopwoningen.
  • Gemiddeld zijn huizenprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 14 procent gestegen, maar op kwartaalbasis is sprake van een daling van ruim 2 procent, blijkt uit cijfers van de NVM.
  • Business Insider laat zien wat de huizenprijs bij jou in de buurt doet.
  • Lees ook: Huizenverkoop stagneert in 2022, prijzen stijgen wel dik 12%, verwacht ABN AMRO

Er lijkt een kentering op til op de huizenmarkt. Uit gegevens van makelaarsclub NVM over het eerste kwartaal van 2022 blijkt dat huizenprijzen gemiddeld weliswaar met met bijna 14 procent zijn gestegen op jaarbasis, maar vergeleken met het slotkwartaal van 2021 is sprake van een daling van gemiddeld 2,1 procent.

De Nederlandse huizenmarkt is al tijden oververhit, maar regionaal zijn er wel flinke verschillen. We nemen die onder de loep door te kijken naar de ontwikkelingen per regio op jaarbasis en kwartaalbasis. Dit gebeurt op basis van 40 regio’s waar de NVM mee werkt.

Lees ook: Huizenprijs daalt 2% in eerste kwartaal van 2022…als je vergelijkt met slot van afgelopen jaar

We beginnen met de ontwikkelingen op jaarbasis. Onderstaande kaart geeft aan dat Nederland dan nog behoorlijk groen kleurt.

De variatie van prijsstijgingen in het eerste kwartaal van 2022 vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden ligt tussen een 'magere' plus van 5,5 procent voor Zeeuwsch-Vlaanderen en een knallende plus van 23,2 procent voor Flevoland. Dat maakt dus nogal uit!

Bij de stijgers vallen verder Zuidwest-Overijssel (plus 23 procent), Noord-Limburg (plus 21,8 procent), 'Overig' Groningen (plus 20,6 procent) en Zuidoost-Drenthe (plus 19,5 procent) op.

Regio's met relatief bescheiden plussen zijn Zuid-Limburg (plus 9,6 procent), 'Overig' Zeeland (plus 10,8 procent) en Groot-Amsterdam (plus 11,6 procent).

Bij de grote steden noteerde de Agglomeratie 's-Gravenhage een plus van 11,9 procent, Utrecht tekent een plus van 16,7 procent op en Groot Rijnmond (regio Rotterdam) gaat 14,6 procent vooruit.

Daling huizenprijs op kwartaalbasis in onder meer Groot-Amsterdam en Noord-Drenthe

Het beeld op kwartaalbasis is een stuk opvallender. Hier zien we veel minder sterke stijgingen en ook een aantal regio's die rood kleuren.

Als we de 40 regio's aflopen, zien we een variatie bij de prijsontwikkeling van het slotkwartaal van 2021 op het eerste kwartaal van dit jaar van minus 9,1 procent voor Zeeuwsch-Vlaanderen tot plus 4,2 procent voor Midden-Noord-Brabant.

Ook hier zijn de verschillen dus behoorlijk, maar de bandbreedte is minder extreem dan bij regioverschillen op jaarbasis.

In de onderste regionen zien we op kwartaalbasis ook Groot-Amsterdam met een min van 5,6 procent, Noord-Drenthe met een daling van 5,1 procent en Zuidwest-Friesland met een daling van 4,7 procent.

Bij de grote steden laat de Agglomeratie 's-Gravenhage een min van 2,5 procent zien, Utrecht noteert een kleine min van 0,1 procent en Groot-Rijmond (regio Rotterdam) weet een plusje van 1,2 procent te boeken.

De sterkste plussen op kwartaalbasis zijn naast Midden-Noord-Brabant te vinden in de regio's oost-Groningen (plus 4,1 procent) en Noord-Limburg (plus 4,1 procent).

LEES OOK: Hypotheekrente 20 jaar vast: dit zijn de hoogste en laagste tarieven en zo pakt dat uit voor hypotheek van €300.000 tot €500.000