Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:16

Het aantal transacties op de huizenmarkt zal in 2022 met 15 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat schrijven economen van ABN AMRO woensdag in een nieuwe prognose van de woningmarkt.

De schatting voor de woningverkopen is neerwaarts bijgesteld: eerder gingen de analisten nog uit van een daling van 10 procent van de woningverkopen dit jaar.

De afname van het aantal transacties is al te zien in de cijfers van januari en februari 2022, toen er 28.000 bestaande woningen gekocht werden, 13.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook de prognose voor 2023 is bijgesteld: er wordt gerekend op een stabilisatie van huizenverkopen, in plaats van een eerder verwachte stijging van 5 procent. De bank noemt verschillende redenen voor de aanpassingen in hun prognoses.

Allereerst zorgt de hoge inflatie er volgens de bank voor dat huishoudens grote financiële beslissingen - zoals het kopen van een huis - voor zich uitschuiven. De onzekerheid over de economische gevolgen voor Nederland van de oorlog in Oekraïne versterkt dit negatieve sentiment.

Daarnaast drukken woonlasten steeds zwaarder op de inkomens van veel mensen. De stijgende energieprijzen, de stijgingen van prijzen in het algemeen, maar ook de lage hypotheekrente gaat ten koste van de betaalbaarheid van woningen. Het kopen van een nieuwe woning wordt zo steeds moeilijker voor woningzoekenden.\

Lees ook: Hypotheekrente 20 jaar vast: dit zijn de hoogste en laagste tarieven en zo pakt dat uit voor hypotheek van €300.000 tot €500.000

Weinig betaalbare huizen, en prijzen stijgen

Een ander groot obstakel is de huizenmarkt zelf. Er staan maar weinig betaalbare woningen te koop, schrijft ABN AMRO. In het vierde kwartaal van 2021 stonden minder dan 16.000 woningen te koop bij gecertificeerde makelaars, terwijl het historisch gemiddelde op 78.000 woningen ligt.

Huizenprijs stijgt naar verwachting 12,5 procent in 2022

En naast het feit dat er maar weinig woningen op de markt zijn, blijven de huizenprijzen zelf stijgen. In de eerste twee maanden an dit jaar gingen prijzen zowel in januari als februari met meer dan 20 procent omhoog.

De analisten van ABN AMRO verwachten dat de huizenprijzen in 2022 gemiddeld met 12,5 procent omhoog zullen gaan, en nog eens 5 procent in 2023.

Er moeten meer nieuwe woningen bijkomen en reeds bestaande woningen moeten verduurzaamd worden, zegt Philip Bokeloh, Econoom Woningmarkt van ABN AMRO. “De doorstroming op de woningmarkt kan verbeteren als er meer woningen bijkomen. Naast nieuwbouw is óók veel aandacht nodig voor de verduurzaming van de woningvoorraad. Zeker gezien onze afhankelijkheid van Russisch gas is het belang hiervan alleen maar toegenomen.”

Of de woningbouwplannen van de regering gerealiseerd kunnen worden, is echter de vraag. Mede door de oorlog in Oekraïne is er een gebrek aan materiaal, er is een tekort aan grond en er was al een gebrek aan personeel.

LEES OOK: Zo hoog is de gemiddelde hypotheek per provincie: sterkste stijgingen in Noord-Holland, Zeeland, Drenthe en Limburg