Een opvallende ontwikkeling in het eerste kwartaal van dit jaar: huizenprijzen zijn op jaarbasis met bijna 14 procent gestegen, maar vergeleken met het slotkwartaal van 2021 is in de eerste drie maanden van dit jaar sprake van een daling van 2,1 procent.

Dat blijkt uit marktcijfers die makelaarsclub NVM donderdag heeft gepubliceerd.

De cijfers van de NVM wijken enigszins af van de data die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster publiceren.

Voor de maanden januari en februari noteerde het CBS in beide gevallen een gemiddelde stijging van de huizenprijs met ruim 20 procent op jaarbasis. De NVM zet daar voor het kwartaal een plus van bijna 14 procent tegenover.

Wat hier mee speelt dat de NVM huizenprijzen op de transactiedatum bij de makelaar registreert, terwijl het CBS en het Kadaster de prijzen nemen in de notariële koopaktes bij de overdracht die vaak een paar weken later worden opgesteld. De cijfers van de NVM lopen hierdoor enkele weken voor.

Gemiddelde huizenprijs in eerste kwartaal van 2022: €428.000

Een woning wisselde in het eerste kwartaal van 2022 volgens de NVM gemiddeld voor bijna 428.000 euro van eigenaar.

De woningmarkt is nog altijd krap. Zo heeft iemand die een woning zoekt volgens de NVM in doorsnee keuze uit nog geen 2 woningen. Een ander teken van krapte is het vele overbieden. Van alle verkochte woningen ging 79 procent voor meer dan de vraagprijs naar een nieuwe eigenaar. Dat was een jaar eerder nog 65 procent.

Aan het einde van maart stonden er iets meer dan 17.000 woningen te koop. Dat is een tiende meer dan eind december, maar 4 procent minder in vergelijking met een jaar eerder. Makelaars verkochten in het eerste kwartaal 29.000 woningen, ongeveer 19 procent minder dan een jaar eerder.

Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes lijkt er "een lichte bries te waaien door een oververhitte woningmarkt". Maar zorgen zijn er bij hem nog volop. Zo vindt hij dat het aanbod aan woningen nog altijd te klein is. Ook zou het soort woningen dat in de verkoop gaat niet goed aansluiten bij de wensen van huizenzoekers. Tekorten aan geschikte arbeidskrachten en materialen dreigen bovendien de oplevering van nieuwe huizen te dwarsbomen.

Nieuwbouwhuizen waren in het eerste kwartaal gemiddeld 11,5 procent duurder dan een jaar eerder. Ze werden in doorsnee voor 466.000 verkocht, maakt de NVM op uit eigen cijfers.

Bij het aantreden van het nieuwe kabinet kwam er weer een aparte ministerspost voor volkshuisvesting. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge wil dat er vanaf 2024 jaarlijks 100.000 woningen bij komen. Hoes vindt het belangrijk dat de minister de regie pakt bij het aanpakken van het woningtekort, om samen met bijvoorbeeld gemeenten te bepalen waar kan worden bijgebouwd.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: afkoeling in Amsterdam en andere delen van Nederland