Als het Chinese telecombedrijf mag meedoen aan de aanleg van het Nederlandse 5G-netwerk, betekent dat niet automatisch dat de VS sancties gaat opleggen.

De VS wil in dit geval informatie van inlichtingendiensten blijven uitwisselen met Nederland, zegt ambassadeur Hoekstra tegen NRC.

De deelname van Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken ligt gevoelig, omdat de VS het Chinese bedrijf ziet als een potentiële spion van de Chinese overheid.

De Verenigde Staten blijven via inlichtingendiensten informatie uitwisselen met Nederland als Nederlandse 5G-netwerken apparatuur van het Chinese Huawei bevatten.

Dat zegt Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, in een interview met NRC.

Daarmee wijken de VS voor ons land af van hun voornemen niet langer informatie te delen met landen die gebruikmaken van Huawei.

Het Chinese techbedrijf is vanwege vrees voor spionage door de Amerikanen in de ban gedaan. Het Verenigd Koninkrijk wordt via dreiging met een informatiestop onder druk gezet om af te zien van de diensten van Huawai.

Het Verenigd Koninkrijk voert momenteel gesprekken over de levering van 5G-netwerkapparatuur met het Japanse NEC en het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics als onderdeel van een poging om Huawei-alternatieven te ontwikkelen.

In januari kreeg het Chinese bedrijf een stempel "hoog risico" van de Britten en mocht het geen onderdelen meer leveren voor cruciale delen van netwerken. Ook mag Huawei voor niet meer dan 35 procent betrokken zijn bij netwerkinitiatieven.

De kwestie Huawei is een lastige voor de Britse premier Boris Johnson. Als hij de kant kiest van de VS en Huawei verbiedt, zou dat de technologische vooruitgang van het Verenigd Koninkrijk kunnen remmen. Hij beloofde zijn kiezers eerder een snelle uitrol van 5G.

Een keuze voor Huawei zorgt mogelijk dat de banden met de VS vertroebelen. Dan gaat het onder meer om de samenwerking op het gebied van inlichtingendiensten. Verder zal het de handelsverhoudingen geen goed doen.

Geen dreiging inlichtingenstop vanuit VS bij keuze voor Huawei

Nederland lijkt daarvoor niet te hoeven vrezen, aldus ambassadeur Hoekstra tegenover NRC. "Als Nederland besluit 5G-netwerken met Huawei te bouwen, dan bedenken we hoe we dat soort informatie alsnog zullen delen. Maar ik verwacht niet dat we zeggen: we gaan niet met jullie delen. Dan moeten we andere manieren zoeken. Daar komen we wel uit."

De ambassadeur vindt het belangrijk dat de uitwisseling van informatie tussen de VS en Nederland behouden blijft, voor inlichtingendiensten, gezamenlijke opsporing van cybercriminelen en toezicht op het dark web. "We werken veel samen op veiligheidsgebied en bij de bestrijding van drugshandel of kinderpornografie. We gaan dat niet weggooien."

Er speelt nog een andere kwestie tussen de VS en Nederland: de exportvergunning van chipmachinefabrikant ASML naar China. De VS willen niet dat China een volwaardige chipindustrie ontwikkelt en vrezen dat de technologie van ASML wellicht voor militaire doeleinden wordt gebruikt. Nederland heeft de exportvergunning al een jaar in beraad.

Wat doen de VS als Nederland besluit ASML alsnog die vergunning te verlenen? Hoekstra: "Totdat er een beslissing is en uitgelegd wordt waarom, kan ik niet zeggen wat ons antwoord zal zijn."

LEES OOK: Duitse regering broedt op strafclausule bij toelaten Huawei voor 5G – als Chinezen betrapt worden op spionage, krijgen ze draconische boete