De geruchten over een op handen zijnde verkoop van HEMA worden steeds hardnekkiger.

Meldde Quote onlangs al dat eigenaar Lion Capital in 2018 van de winkelketen af wil, De Telegraaf wist afgelopen weekend te melden dat het verkoopproces deze zomer van start gaat.

Zowel een onderhandse verkoop als een beursgang zijn een optie, terwijl de Britse investeringsmaatschappij ook het verkleinen van het eigen aandeel ten gunste van nieuwe aandeelhouders in het achterhoofd houdt. Wat zijn de scenario’s?

Lion Capital heeft de voorkeur voor een onderhandse verkoop, zo weten de bronnen van De Telegraaf. Daar zou de Britse eigenaar toch zeker weer zo’n 1,5 miljard euro voor willen vangen, net als bij de verkooppoging in 2010, denkt retailexpert Rupert Parker Brady. Onderhandelingen met Ahold liepen toen op enkele ‘tientallen miljoenen’ stuk.

Hoewel HEMA de afgelopen tien jaar onder Britse vleugels enorm is gegroeid in het aantal vestigingen en ‘een hit’ is in Frankrijk, zal het volgens Parker Brady nog niet meevallen om de winkelketen bij een andere private equity-partij onder te brengen.

“Als het Lion niet lukt om de waarde van HEMA in tien jaar tijd – wat krankzinnig lang is voor zo’n club – te verhogen, waarom zou het andere investeerders dan wel lukken?”, vraagt hij zich af. Bovendien wijst hij op de ‘risicovolle investering’ die de retailmarkt momenteel is.

Flinke groei in het buitenland

HEMA is fors gegroeid sinds het in 2007 in handen van Lion Capital kwam. Tien jaar geleden was de winkelketen alleen nog in de Benelux actief met in totaal ruim vierhonderd winkels. Nu zijn er alleen al in Nederland al zo’n 530 vestigingen, terwijl de uitbreiding naar Frankrijk, Duitsland, Spanje en Engeland het totaal op 720 brengt.

Volgend jaar slaat de retailer bovendien opnieuw zijn vleugels uit. “Een Duitstalig gebied als Oostenrijk of Zwitserland zou voor ons zeker interessant zijn”, liet ceo Tjeerd Jegen recent optekenen in VG Visie. Ook financieel klimt HEMA stap voor stap omhoog. De omzet groeit inmiddels al negen kwartalen op rij, terwijl het verlies steeds een stukje kleiner wordt.

Toch lijkt Parker Brady’s twijfel over het enthousiasme van potentiële kopers niet onterecht. Een partner van een mogelijk geïnteresseerde private equity-partij plaatst in De Telegraaf zijn vraagtekens. “HEMA past bij ons profiel, maar we zouden eens goed boekenonderzoek moeten doen om te kijken of die groei wel vol te houden is.” Parker Brady deelt die twijfel. "Het is maar de vraag hoe HEMA er over vijf jaar voor staat."

Een beursgang is de beste optie

Parker Brady noemt een beursgang de aantrekkelijkste keuze. “Dat is marketingtechnisch de meest interessante optie”, legt hij uit. “Daarmee zou je inspelen op het sentiment dat HEMA weer ech Nederlands wordt. Dat zou een enorme pr-waarde genereren. Iedereen die iets met HEMA heeft, miljoenen Nederlanders dus, zouden een potentiële aandeelhouder kunnen zijn.”

Misschien zou zelfs de overheid een aandeel in de retailer willen nemen, vermoedt hij, aangezien HEMA met zijn vele winkels nog altijd een van de belangrijkste werkgevers van Nederland is.

Een beursgang zou bovendien goed passen bij het algemene beeld in de retail, vult sectorbanker retail Henk Hofstede van ABN Amro aan. “De markt zit op slot en fysieke groei moet vooral komen van internationale expansie. Om die te financieren zou een beursgang een interessante optie kunnen zijn.”

HEMA maakt er geen geheim van dat internationale groei een van zijn belangrijkste pijlers is.  Een peiling van De Telegraaf getuigt vooralsnog echter van weinig enthousiasme. Van de negenhonderd respondenten heeft twintig procent interesse om mee te doen aan de beursgang. De onzekere vooruitzichten in de detailhandel zijn het belangrijkste struikelblok. De groep die wel geïnteresseerd is, zegt erop te vertrouwen dat HEMA een ‘volksaandeel’ kan worden.

Is Jumbo een kandidaat om HEMA te kopen?

Ook een verkoop aan een ander retailconcern kan niet worden uitgesloten. De vorige keer was Ahold tenslotte het dichtst bij een overname van HEMA. Zou het snelgroeiende Jumbo, dat recent liet weten klaar te zijn voor een nieuwe overname, een optie zijn?

“Ik weet zeker dat ze benaderd zullen worden en ernaar gaan kijken”, zegt Parker Brady. Maar, zo waarschuwt hij meteen, het is een hele andere business. “HEMA is al zo sterk geïnternationaliseerd, terwijl Jumbo nog echt een Nederlands bedrijf is. Een bedrijf als HEMA kopen, met zoveel meer winkels, gaat ze boven de pet.”

Een andere optie die Parker Brady oppert is Apax, het moederconcern van Wehkamp. “Een webwarenhuis als Wehkamp combineren met HEMA zou veel efficiencyvoordelen kunnen opleveren.”

De naam van een andere private equity-partij die Parker Brady laat vallen, Sun Capital, zal op weinig enthousiasme kunnen rekenen. De voormalige V&D-eigenaar kan weinig meer goed doen sinds zijn rol bij het faillissement bij de warenhuisketen. “Er zal heel veel protest komen als dat gebeurt”, zegt ook Parker Brady. Toch lijkt een verkoop aan een investeringsmaatschappij hem het meest waarschijnlijke scenario. “Maar de vraag is of het ook het meest wenselijke is.”

Hopen op een grote zak geld

HEMA en Lion Capital zelf houden zich op de vlakte. Jegen liet eerder wel weten een beursgang niet uit te sluiten en zelfs ‘heel mooi’ te vinden. “HEMA is van iedereen. Dat voelt ook zo. Als je dat ultiem zou doorvertalen, zou een beursgang natuurlijk heel leuk zijn.”

Mocht het zover komen, dan zou 2018 wel eens het jaar kunnen worden. Een jaar later lopen de obligaties die HEMA in 2014 afsloot af, waardoor de winkelketen nieuw kapitaal zou moeten aantrekken. Voor die tijd wil Lion ervan af, op welke manier dan ook.

"Het komt erop neer dat ze hopen op iemand met een grote zak geld", vertelde een insider onlangs aan Quote. "Dan kan Lion uitstappen en is iedereen blij. De vraag is welke partij het avontuur met HEMA aandurft.”

Auteur: Amnon Vogel

LEES OOK OP RETAILWATCHING.nl