• De overheid overwoog om een belang in HEMA te nemen om de winkelketen te redden, schrijft NRC.
  • Het kabinet vreesde voor sociale onrust als de duizenden banen bij HEMA verloren zouden gaan.
  • Minister Hoekstra van Financiën blokkeerde het plan, omdat hij liever een oplossing uit de markt wilde.

De overheid heeft vorig jaar overwogen voor 50 miljoen euro mede-aandeelhouder in HEMA te worden om het noodlijdende warenhuis te redden. HEMA zou daarmee deels een staatsbedrijf worden.

Tot die stap zou alleen worden overgegaan als het bedrijf geen overeenstemming zou bereiken met schuldeisers en er geen andere mogelijkheid zou zijn om HEMA te redden.

Dat blijkt uit documenten die NRC met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) ontving.

Aanvankelijk overwoog het ministerie van Economische Zaken om speciaal voor de winkelketen de limiet van een coronasteunmaatregel op te rekken. HEMA zou dan honderden miljoenen met staatsgarantie kunnen lenen.

Door dat scenario ging een streep na een beslissing van de Europese Commissie. Die bepaalde in mei 2020 dat de betreffende regeling, de zogeheten Garantie Ondernemingsfinanciering (GO), alleen mocht worden gebruikt voor bedrijven die na 31 december 2019 in de financiële problemen waren geraakt.

HEMA verkeert al langer in zwaar weer. Het winkelbedrijf is door een vorige eigenaar, investeringsmaatschappij Lion Capital, opgezadeld met een schuld van honderden miljoenen euro's en dook de afgelopen jaren vaak in het rood.

Vrees voor onrust bij verdwijnen van HEMA

Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken werkten daarom aan een alternatief scenario, schrijft NRC. Daarbij zou de overheid gedeeltelijk eigenaar worden van HEMA door aandelen te kopen.

Uit interne stukken die in handen zijn van NRC blijkt dat het ministerie bang was voor de politieke en maatschappelijke gevolgen als de HEMA zou verdwijnen.

Ze vreesden onder meer voor sociale onrust als de duizenden banen bij de oer-Hollandse winkelketen verloren zouden gaan. Ook heeft HEMA "voor veel Nederlanders historische en sentimentele waarde", aldus het kabinet.

Hoekstra blokkeerde het HEMA-plan

Toch ging de aankoop van aandelen uiteindelijk niet door, omdat minister Hoekstra van Financiën het plan blokkeerde. Hij wilde dat de markt met een oplossing zou komen.

Dat gebeurde ook: eind december werd bekend dat HEMA in handen komt van investeerder Parcom en Jumbo-familie Van Eerd. Zij willen dat de winkelketen zich richt op de Benelux en Frankrijk, en niet op buitenlandse avonturen in het Midden-Oosten en Noord-Amerika.

Etos-directeur Saskia Egas Reparaz is aangetrokken als CEO. Zij begint op 1 juni aan haar nieuwe klus.

Lees meer over de HEMA: