De beroemde rookworst van de HEMA krijgt een vegetarische variant. Vanaf donderdag is de OokWorst te koop bij de warenhuisketen.

HEMA heeft meer dan een jaar gewerkt aan de vegaworst om de smaak van de gewone rookworst zo goed mogelijk na te bootsen.

De OokWorst is onder meer gemaakt met eiwit uit eieren. De worst is dus niet veganistisch.

De winkelketen heeft op dit moment geen plannen voor een veganistische variant. “Dat is echt nog een stapje ingewikkelder”, aldus een woordvoerder.

Anderhalf jaar geleden kondigde HEMA het al aan: de legendarische rookworst die de winkelketen al sinds 1936 verkoopt, krijgt een vleesloze variant.

Nu is-ie er dan eindelijk. En de naam is in elk geval goed gekozen: OokWorst, zonder r.

Hij is vanaf donderdag verkrijgbaar in 534 HEMA-filialen en gaat 3,50 euro kosten. Dat is duurder dan de vleesvariant die 2,25 kost.

“Tegenwoordig willen steeds meer Nederlanders minder vlees eten. Bij HEMA willen we dat graag beter, leuker en makkelijker maken door alternatieven aan te bieden”, aldus HEMA in een verklaring.

OokWorst duurde langer dan verwacht

Het was voor de winkelketen een uitdaging om de smaak van de rookworst goed na te maken in de vega-variant. Dat heeft meer dan een jaar geduurd.

"We hebben veel tijd in smaaktesten met collega's en externen gestoken, steeds weer opnieuw, na elke aanpassing van receptuur", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

De coronacrisis zorgde ook voor enige vertraging.

De OokWorst is niet veganistisch

De vegetarische rookworst is niet te koop 'uit het vuistje' in de HEMA-winkels, maar ligt in een vacuüm verpakking in de schappen. Dat heeft een praktische reden: als je een rookworst met vlees in een pan verwarmt, kun je de vega-versie er gewoon bij doen in de verpakking.

De OokWorst bevat plantaardige oliën, erwtenvezel en erwten- en vrijeuitloopei-eiwit. Daarmee is de worst dus niet veganistisch, iets wat de winkelketen wel aankondigde in april 2019.

"Op dit moment hebben we nog geen plannen voor een vegan variant", aldus een HEMA-woordvoerder tegen Metro. "Dat is echt nog een stapje ingewikkelder."

Voor veganisten die houden van stamppot zijn er andere opties. Zo zijn de rookworsten van De Vegetarische Slager en Albert Heijn volledig plantaardig.

Kun je als veganist echt niet zonder de typische smaak van HEMA-rookworst, dan verkoopt de winkelketen ook rookworst-chips. Juist: chips met de smaak van rookworst. Voor de liefhebber.

Lees meer over plantaardig eten: