Supermarktreuzen Jumbo en Ahold Delhaize zouden interesse hebben om HEMA over te nemen. De winkelketen is sinds juni in handen van schuldeisers, die nu op zoek zijn naar een nieuwe koper.

Een bod van Ahold Delhaize is volgens het Financieele Dagblad een defensieve zet. De eigenaar van Albert Heijn wil voorkomen dat grote rivaal Jumbo met HEMA aan de haal gaat.

Er zijn meer kapers op de kust. Ook de eigenaar van Blokker wil HEMA inlijven en heeft al een bod neergelegd.

Verder zouden de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom en het Amerikaanse Flacks Group hun oog op HEMA hebben laten vallen.

Wie gaat er met de tompoucen, rookworsten en rompertjes van HEMA aan de haal?

De oer-Hollandse winkelketen is sinds juni in handen van een groep schuldeisers in ruil voor het wegstrepen van zo’n 450 miljoen euro aan schulden. Daarmee werd miljardair Marcel Boekhoorn na anderhalf jaar aan de kant gezet als eigenaar.

De HEMA-financiers, die worden begeleid door de Amerikaanse zakenbank Moelis & Company, willen de winkelketen het liefst zo snel mogelijk slijten aan een nieuwe eigenaar. Die moet wel bereid zijn flink te investeren in de kwakkelende retailonderneming.

Ahold Delhaize wilde HEMA al twee keer eerder hebben

Een van de mogelijke kopers is Ahold Delhaize, schrijft het Financieele Dagblad donderdag op basis van anonieme bronnen. Het supermarktconcern kijkt volgens de krant met zakenbank Lazard naar een bod op HEMA. Dat zou niet de eerste keer zijn.

In 2007 had het moederbedrijf van Albert Heijn serieuze interesse in HEMA, maar de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital ging er toen met de buit vandoor.

Toen de Britten HEMA drie jaar later in de etalage zetten, legde Ahold Delhaize een bod van naar verluidt 1,3 miljard euro op tafel. Lion wilde meer, waarna Ahold afhaakte.

Gaat Jumbo met HEMA aan de haal?

Foto: Een HEMA-schap bij een Jumbo-vestiging in Den Haag. Bron: ANP/Jerry Lampen
Foto: Een HEMA-schap bij een Jumbo-vestiging in Den Haag. Bron: ANP/Jerry Lampen

Wordt drie keer dan scheepsrecht voor Ahold Delhaize? Dat valt nog te bezien. De strijd om HEMA lijkt ditmaal feller dan ooit, want ook een andere grootgrutter zou azen op de winkelketen: Jumbo.

De supermarktreus met Brabantse wortels werkt al intensief samen met HEMA en troefde daarbij Albert Heijn af.

Zeventien stadswinkels van de warenhuisketen worden de komende jaren omgebouwd tot Jumbo-supermarkt. Daarnaast bieden zes stationszaken van HEMA etenswaren van Jumbo aan. En in vijftig Jumbo-vestigingen zijn al sokken en pannen van de HEMA te koop.

HEMA-topman Tjeerd Jegen ziet de Veghelse supermarktketen dan ook graag als nieuwe eigenaar. "Een bedrijf zoáls Jumbo, dat is een heel goede overnamekandidaat", zei hij tegen de Volkskrant.

Ahold Delhaize wil Jumbo de pas afsnijden

Jumbo zegt officieel geen interesse te hebben in HEMA, maar Ahold Delhaize ziet de gele grootgrutter volgens het FD wel degelijk als bedreiging en overweegt zich daarom in de strijd te mengen.

De concurrentie tussen beide supermarktgiganten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Jumbo zet in op groei in grote steden, het terrein waar Albert Heijn de dienst uitmaakt.

Door de recente overname van zes winkels van Marqt/Ekoplaza krijgt Jumbo meer toegang tot stadsgebieden in de Randstad. Met 550 HEMA-winkels erbij zou Jumbo wat dat betreft een nog grotere slag slaan.

Dat wil Ahold Delhaize voorkomen. Maar de Zaanse supermarktketen ziet ook kansen voor zichzelf, aldus het FD. Zo zou het bedrijf de Ah to go-formule kunnen uitrollen naar HEMA-filialen.

Blokker heeft al een bod gedaan op HEMA

Foto: Blokker-eigenaar Michiel Witteveen. Bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Foto: Blokker-eigenaar Michiel Witteveen. Bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Naast Jumbo en Ahold Delhaize zijn er meer potentiële kopers voor HEMA. Zo heeft ondernemer Michiel Witteveen, die het Blokker-concern overnam van de gelijknamige familie, al een "een gedegen bod" gedaan op de winkelketen.

Volgens retailexpert Cor Molenaar ligt een combinatie van Blokker met HEMA vanuit strategisch oogpunt voor de hand, zo zei hij eerder tegen Business Insider.

HEMA is volgens Molenaar een sterk vrouwenmerk en Blokker vult dat op het huishoudsegment goed aan. “Het zou beter zijn voor beide merken”, zei Molenaar. “Samen zouden ze een heel sterke plaats in het middensegment veroveren, in plaats van dat ze tegen elkaar concurreren.”

Parcom en Flacks Group willlen HEMA ook hebben

Dan zijn er nog twee investeringsmaatschappijen die mogelijk azen op HEMA.

De eerste is volgens De Telegraaf Parcom – ooit de private-equitytak van Nationale-Nederlanden, maar inmiddels zelfstandig. Het Nederlandse bedrijf investeert geld van pensioenfondsen, verzekeraars en rijke ondernemers, zoals miljardairs Rolly van Rappard en Robert van der Wallen.

De andere geïnteresseerde partij is Flacks Group, een investeerder uit Miami. Die heeft naar eigen zeggen 300 miljoen euro aan eigen vermogen om te investeren.

"We kijken naar middelgrote bedrijven in de retail in de Benelux met een omzet van tussen de 250 miljoen en 2 miljard euro. We zijn dus erg geïnteresseerd in HEMA", zei Russell Goldman, verantwoordelijk voor de overnames door Flacks Group, tegen De Telegraaf.

En dan er is nog een kleine kans dat Marcel Boekhoorn terugkeert als HEMA-eigenaar.

De strijd om HEMA kon dus weleens uitmonden in een zinderend gevecht. Potentiële kopers hebben tot maandag om zich te melden.

Lees meer over HEMA: