Jumbo Supermarkten en winkelketen HEMA bundelen hun krachten. De twee zijn met elkaar tot een principeovereenkomst gekomen voor een commerciële samenwerking in Nederland en België. Dat betekent een klap in het gezicht voor Jumbo-rivaal Albert Heijn. HEMA trekt tegelijk de stekker uit een deal met de grootgrutter uit Zaandam.

Hoe de samenwerking tussen Jumbo en HEMA er precies uit komt te zien is nog onduidelijk. Volgens diverse media zouden er plannen zijn om tientallen HEMA-winkels op toplocaties om te toveren tot Jumbo’s. Met de verkoop zou zo’n 100 miljoen euro gemoeid zijn, aldus bronnen in Het Financiële Dagblad. Op die manier zou HEMA, dat kampt met een fikse schuldenlast, financieel weer wat lucht krijgen.

De bedrijven zelf stellen in een korte persverklaring alleen dat ze onder andere denken aan het versterken van elkaars winkelnetwerk. Ook willen de bedrijven HEMA-artikelen via de supermarkten van Jumbo verkopen. “Meer kunnen we er niet over zeggen”, aldus woordvoerders van beide ketens.

De krachtenbundeling is opmerkelijk, omdat HEMA eerder dit jaar nog pilotwinkels aankondigde samen met Albert Heijn. Tot daadwerkelijke gezamenlijke winkels was het evenwel nooit gekomen. Volgens HEMA is “in goed overleg” besloten om niet met Albert Heijn verder te gaan.

Albert Heijn reageert verrast. HEMA had de super eerder deze week pas verteld te stoppen met de nog prille samenwerking. Daarbij had HEMA alleen als reden genoemd “andere prioriteiten” te hebben, stelt een zegsvrouw. Dat HEMA eigenlijk van plan was over te stappen naar rivaal Jumbo, is volgens haar dus ook nieuw voor Albert Heijn.

Op dit moment worden de plannen van Jumbo en HEMA nog verder uitgewerkt. Ook een mogelijk cosponsorschap door HEMA van de schaats- en wielerploeg Team Jumbo Visma is onderwerp van de lopende gesprekken. Beide bedrijven streven ernaar om vóór het einde van het jaar met nadere details te komen.

Lees meer over HEMA: