De vierdekwartaalresultaten van Heineken zijn beter dan verwacht en worden door beleggers met kooporders begroet. Maar de gunstige gevolgen van de sterke dollar moeten nog komen bij Heineken, schrijft Patrick Beijersbergen.

Het is beleggers wel bekend: als de zon schijnt moet je Heineken hebben. En als de dollar stijgt ook. Het aandeel heeft het de laatste tijd dan ook goed gedaan. Ook woensdag weer, na de cijfers over de laatste drie maanden van 2014. Maar is Heineken niet wat duur op 25 keer de winst die vorig jaar werd behaald? Een blik op de valutaeffecten leert veel.

Heineken heeft, zo blijkt uit het vierdekwartaalbericht, vorig jaar nog niet kunnen profiteren van de stijgende dollar. Ongunstige wisselkoersbewegingen hebben een negatief effect gehad op het operationele resultaat (beia) van 49 miljoen euro. Heineken had last van waardedalingen van de Mexicaanse peso, de Indonesische roepia en, jawel, de dalende kina van Papoea Nieuw-Guinea (!).

Vertraagd effect dure dollar

Op de nettowinst hadden valutabewegingen per saldo een negatief effect van 32 miljoen euro. Heineken heeft nog weinig voordeel van de aantrekkende Amerikaanse dollar omdat de bierbrouwer de impact van de dollarbewegingen vertraagt door de verwachte exportkasstromen 18 maanden vooruit te hedgen.

De gemiddelde koers waartegen in 2014 dollars werden omgezet in euro was 1,31 dollar per euro en dat was hetzelfde niveau als in 2013. Voor heel 2015 wordt een netto instroom verwacht van 529 miljoen dollar, waarvan 90 procent is gehedged op 1,34 dollar. Voor 2016 wordt 503 miljoen dollar voorzien, waarvan nu 43 procent is gehedged op 1,21. Op dit moment is de koers 1,13.

Schuld loopt wel op

Heineken ziet van de hoge dollar/zwakke euro dus nog weinig terug in de omzet, de schuld van het bedrijf wordt wel hoger. De nettoschuld nam toe tot 11,1 miljard euro omdat 29 procent van Heinekens schuld in dollars luidt. Ook dat nog.

In de taxaties is het vertraagde effect ook te zien. Analisten verwachten voor Heineken een winst per aandeel van 3,37 euro in 2015. In 2016 loopt dat op tot 3,75 euro en in 2017 wordt maar liefst 4,22 euro verwacht. Dan is het opeens nog maar 15 keer de winst en lijkt het sterk gestegen aandeel Heineken ineens wat minder duur.

Patrick Beijersbergen is verbonden aan de Verenigingvan Effectenbezitters (VEB) en auteur van de boeken ‘Beleggen Kun je Zelf’ en ‘Wat en Hoe met Geld’. De auteur heeft posities in aandelen Shell, maar ook in Vestas en First Solar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl