De ondernemer die Philips had aangeklaagd in de voortslepende ‘wietlampenzaak’, moet van de rechter bijna 15 miljoen euro betalen aan Philips Lighting.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten. Z24 besteedde destijds uitgebreid aandacht aan de zaak.

De ondernemer leverde jarenlang groeilampen van Philips en schakelapparatuur aan de wietbranche. Maar op een gegeven moment beëindigde de multinational de relatie met hem.

Philips wilde niets te maken hebben met de hennepteelt. De man eiste vervolgens een schadevergoeding van Philips, omdat het bedrijf volgens hem via andere kanalen nog steeds producten leverde aan de wietbranche.

Beide partijen kwamen in 2013 een schikking overeen, waardoor de ondernemer via een omweg toch lampen kon krijgen. Daarbij was alleen afgesproken dat hij Philips niet meer zou lastig vallen en ook niets meer over Philips zou zeggen. En daar heeft de man zich niet aan gehouden.

Hij zocht zelfs de pers op, omdat hij vond dat Philips zich niet helemaal aan de deal hield. Philips betwistte dit en wilde geld zien voor het kletsen van de man. Er was immers afgesproken dat de man een ton boete zou betalen per overtreding van de gesloten overeenkomst.

De rechter heeft de man in het ongelijk gesteld. Volgens de rechter heeft hij de gemaakte afspraken tenminste 146 keer overtreden, vandaar het hoge boetebedrag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl