Google wordt aangeklaagd in de VS wegens machtsmisbruik. De Amerikaanse justitie heeft een mededingingszaak tegen de zoekgigant aangespannen.

Volgens de aanklacht heeft Google een serie illegale, exclusieve overeenkomsten gesloten die kleinere concurrenten benadeelden.

Justitie bereidt ook een zaak voor wegens mogelijk misbruik op de markt voor digitale advertenties. Ook daar is Google dominant.

De Amerikaanse justitie heeft een mededingingszaak aangespannen tegen techreus Google. De grootste zoekmachine ter wereld wordt ervan beschuldigd misbruik te maken van zijn dominante positie in de markt.

De zaak volgt op een jarenlang onderzoek van justitie naar de machtspositie van de vier grote techreuzen: Amazon, Apple, Google en Facebook.

Dat culmineerde eind juli in een hoorzitting waarbij de vier topmannen kwamen opdraven. Amerikaanse Congresleden legden Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple), Mark Zuckerberg (Facebook) en Sundar Pichai (Alphabet/Google) het vuur aan de schenen.

De rechtszaak tegen Google, waarbij elf van de vijftig staten zich hebben aangesloten, is een mijlpaal. Eerder begon de Europese Commissie al diverse zaken over machtsmisbruik van Amerikaanse techgiganten, maar in de VS zelf blijven die bedrijven relatief vaak buiten schot.

Google sloot illegale, exclusieve overeenkomsten

Volgens de aanklacht heeft Google een serie illegale, exclusieve overeenkomsten gesloten die kleinere concurrenten benadeelden. Zo kon het bedrijf een flinke voorsprong opbouwen. Google heeft ongeveer 90 procent van de online zoekmarkt in de Verenigde Staten in handen.

 "Deze rechtszaak is zeer gebrekkig", zegt een woordvoerder van Google tegen persbureau Bloomberg. "Mensen gebruiken Google omdat ze daarvoor kiezen, niet omdat ze daartoe worden gedwongen."

Google werd twintig jaar geleden dominant op de zoekmarkt, omdat het algoritme veel beter was dan dat van de concurrenten. Maar het profiteerde in de jaren erna ook van exclusieve overeenkomsten en het in de markt zetten van eigen producten.

Zo zijn alle smartphones met het besturingssysteem Android standaard ingesteld met Google als zoekmachine. Ook zijn smartphonefabrikanten die Android gebruiken verplicht om Google-apps te installeren. Volgens critici geeft dat de techgigant een oneerlijke voorsprong op de concurrentie.

De Amerikaanse justitie bereidt ook een zaak voor wegens mogelijk misbruik op de markt voor digitale advertenties. Google is ook daar zeer machtig, omdat het veel van de technologie in handen heeft die wordt gebruikt om reclames op internet te kopen en te verkopen. Zo zijn duizenden bedrijven afhankelijk van de techreus.

De EU legde Google al miljardenboetes op

De Europese Commissie legde Google al eerder enorme boetes op wegens misbruik van de dominante positie op de markt. Zo kreeg het bedrijf in 2017 een boete van 2,42 miljard euro omdat mensen die Googles zoekmachine gebruikten om producten te zoeken in webwinkels als eerste de resultaten van de eigen prijsvergelijker Google Shopping kregen gepresenteerd.

Ook moederbedrijf Alphabet kreeg in 2018 een recordboete van 4,34 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. In maart vorig jaar volgde een boete van bijna 1,5 miljard euro omdat het bedrijf met zijn advertentiedienst AdSense misbruik zou hebben gemaakt van zijn sterke marktpositie. Google heeft al deze boetes aangevochten.

Ook in de VS zal Google waarschijnlijk het juridische gevecht aangaan. Dat kan mogelijk nog jaren duren. Als justitie wint, dan moet Google mogelijk reorganiseren of onderdelen afsplitsen. Als Google wint, dan is dat goed nieuws voor de andere techgiganten die onder het vergrootglas liggen.

LEES OOK: Voor beleggers hoeft het geen ramp te zijn als grote Amerikaanse techbedrijven worden opgesplitst – dit is de reden