Beurzen kiezen in de spannende maand oktober niet echt richting, zolang onduidelijk blijft of er snel een nieuw fiscaal steunpakket komt in de VS.

Intussen liggen grote techbedrijven in de VS onder het vergrootglas in het Amerikaanse Congres.

Zelfs als Big Tech wordt opgesplitst, hoeft dat geen ramp te zijn voor beleggers, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

In de Verenigde Staten is sinds de start van oktober vrijwel dagelijks sprake van groots politiek spektakel. Toch kiezen aandelenbeurzen niet echt richting, zolang het welles-nietesspel over nieuwe fiscale steun voor de Amerikaanse economie geen duidelijke uitkomst krijgt. Intussen spelen er voor beleggers ook andere vragen, zoals de perspectieven voor grote techbedrijven die beslissend zijn geweest voor het beursherstel sinds maart.

In deze bijdrage kijken we naar een drietal actuele beursthema’s: het risico van opsplitsing van grote Amerikaanse techbedrijven, het getouwtrek over nieuw economisch steunpakket voor de VS en het komende seizoen voor de kwartaalcijfers van bedrijven. Tot slot zoomen we weer in op de grafiek van de Europese Stoxx 600-index.  

Big Tech op de vingers getikt

Wat deze week opvalt is dat grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Facebook, Amazon, Apple en Alphabet/Google onder het vergrootglas liggen in het Amerikaanse Congres. Amerikaanse politici worden steeds kritischer over de agressieve expansie van Big Tech en mogelijk misbruik van dominante marktposities. Overigens is de Europese Commissie in Brussel hier ook niet blij mee, maar in de VS lijkt de overheid voor het eerst een stap te zetten richting impactvolle maatregelen.

Deze week oordeelde een commissie van het Huis van Afgevaardigden dat Facebook, Apple, Google en Amazon op grote schaal misbruik maken van hun dominante positie. Vooralsnog blijft Microsoft buiten schot, maar de andere grote jongens moeten zich zorgen gaan maken.

In een langverwacht rapport stelt de commissie regels voor die kunnen uitmonden in de gedwongen opsplitsing van de technologiereuzen. Hoewel het concrete vervolg nog niet duidelijk is, is de politieke dreiging van een opsplitsing van techreuzen voor ons geen reden om deze winnaars op de beurs af te schrijven. Integendeel: bij sommige bedrijven kan namelijk de som der delen nog wel eens meer waard zijn dan de huidige gecombineerde bedrijfswaarde.

De focus op winnaars op de aandelenmarkt blijft hoe dan ook belangrijk. In het huidige beursklimaat is het belangrijk om selectief aandelen te kiezen en bijvoorbeeld weg te blijven bij bedrijven uit de reisindustrie die voorlopig nog veel last hebben van de coronapandemie. Tussentijdse beurscorrecties kunnen daarentegen juist interessante kansen bieden in onder meer de techsector.

Nieuw fiscaal steunpakket in VS hard nodig

Het huidige economische herstel begint te haperen, nu het effect van eerdere steunpakketten van overheden uitgewerkt begint te raken en de herfst zich weer aandient op het noordelijk halfrond. Het blijkt allemaal toch wel wat lastiger te zijn om terug te keren naar het oude normaal, zeker zolang het coronavirus links en rechts weer oplaait.

Vanuit centrale banken hebben zowel de FED als de ECB gepleit voor extra fiscale maatregelen van overheden om de huidige fragiele situatie in stand te houden.

In de VS wisselen de berichten over een mogelijk nieuw fiscaal pakket elkaar in hoog tempo af. Waar president Donald Trump eerder deze week via Twitter de onderhandelingen met de Democraten resoluut afbrak, heeft hij inmiddels alweer een draai van 180 graden gemaakt.

De stand van zaken vrijdag is dat er toch weer wat hoop is dat er voor de verkiezingen van 3 november een pakket komt dat zowel Republikeinen als Democraten steunen. De vraag is hoe realistisch dat is, maar beleggers trekken zich hier wel aan op.

Focus op Amerikaanse verkiezingen en cijfers bedrijven

De peilingen voor de Amerikaanse verkiezingen wijzen nog altijd op een grote voorsprong voor de Democraat Joe Biden. Hoewel peilingen er flink naast kunnen zitten vanwege het belang van de zogenoemde ‘swing states’ bij de verkiezingsuitslag, begint de markt heel voorzichtig rekening te houden met de mogelijkheid van een grote overwinning van Biden. In dat geval komt er sowieso een massaal steunpakket in de VS dat de economie zal ondersteunen.

Intussen start volgende week het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven. Er komt meer inzage in hoe en of bedrijven zich tijdens de pandemie weten te handhaven.

Houdt er rekening mee dat bedrijven in bepaalde sectoren het water aan de lippen staat. Zonder extra overheidssteun zullen nieuwe saneringsrondes onvermijdelijk zijn. Wij sluiten voor de komende periode dan ook niet uit dat er een reeks ontslagrondes, fusies en ook faillissementen zullen volgen.

Dus nogmaals: pas op met het kopen van hard getroffen aandelen zolang de trend van deze aandelen dalend is, want ze staan niet voor niets zo laag. Laag betekent niet altijd goedkoop.

Europese aandelen gevangen in zijwaartse trend

De Europese Stoxx 600-index, een belangrijke graadmeter van de Europese aandelenmarkt, vertoont per saldo een min of meer zijwaarts verloop sinds afgelopen juni.

De maand september heeft een duikeling naar de onderzijde van deze zone laten zien. Zo dreigde een verdere verzwakking van aandelen toen koersen tot het laagste niveau sinds begin augustus zakten.

Het neerwaartse momentum zette echter niet door en de afgelopen dagen is de markt bezig verloren terrein terug te winnen.

Zoals je vaker ziet is de schade die koersdalingen aanrichten groter in Europa dan in de VS; en bij opwaartse bewegingen herstelt de VS veelal sneller van een dip dan Europa.

Momenteel is de uitdaging in Europa om de bovenzijde van bandbreedte in de grafiek hierboven te doorbreken. Voorlopig ziet die poging er moeizaam uit en is het wachten op een duidelijke doorbraak naar boven, of een terugval die voor extra koersdruk kan zorgen.

Lees meer beursanalyses op TradeIdee.nl. Deze analyse is niet bedoeld als een advies tot het doen van individuele beleggingen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Lees hier zijn meer gedetailleerde biografie.

Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt. Lees hier zijn meer gedetailleerde bio.