Ongeveer een half miljoen werknemers krijgen geen vakantiegeld in mei, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV.

Werkgevers die vakantiegeld niet in één keer willen uitbetalen, moeten daarover schriftelijke afspraken maken met individuele werknemers.

Gespreid betalen van vakantiegeld kan, maar moet wel binnen het kalenderjaar gebeuren.

Meer dan een half miljoen Nederlanders krijgen dit jaar geen vakantiegeld in mei van hun werkgever vanwege de coronacrisis. Ongeveer 11 procent van de werkenden heeft geen idee of het vakantiegeld wordt uitgekeerd, zo blijkt uit onderzoek van werknemersvakbond CNV.

De vakbond lanceert daarom het Meldpunt Vakantiegeld. Werkenden die geen vakantiegeld ontvangen of maar een deel daarvan krijgen uitgekeerd, kunnen zich daar melden. Het aantal mensen dat sowieso niets krijgt, ongeveer 8 procent, noemt CNV “zeer hoog,”

“Omgerekend gaat het om meer dan een half miljoen werkenden die geen vakantiegeld krijgen. Vakantiegeld is echter een wettelijk recht”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

“We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig inhouden van het vakantiegeld kan niet zomaar. Zeker niet omdat veel ondernemers nu overheidssteun krijgen om de salarissen door te betalen.” Met het meldpunt wil de vakbond gedupeerden helpen.

Met bedrijven die geen vakantiegeld uitbetalen wil het CNV in gesprek. Ook een gang naar de rechter wordt niet uitgesloten. "Zeker bij bedrijven waar er geen sprake van omzetverlies blijkt te zijn, of een andere gegronde reden om het vakantiegeld uit te stellen. Dan gaan we over tot steviger middelen", stelt Fortuin.

Vakantiegeld: hier heb je recht op

De berekening van het vakantiegeld is niet gebaseerd op het kalenderjaar, maar op het loon tussen 1 juni van het afgelopen jaar en 1 juni van dit jaar.

De bruto berekening gaat ervan uit dat als je bijvoorbeeld 3.000 euro per maand verdient, je daar elke maand 240 euro vakantiegeld over opbouwt (8 procent). Op jaarbasis is dat 2.880 euro. Dus dat komt in de buurt van één bruto maandsalaris.

Maar je moet hierover natuurlijk ook nog inkomstenbelasting betalen. Dat hangt weer af van de hoogte van je jaarinkomen.

Vakantiegeld later uitbetalen

In artikel 15 Wet minimumloon en vakantiebijslag is vastgelegd dat werknemers recht hebben op een vakantiebijslag van 8 procent van het loon, schrijft Te Biesebeek Advocaten in een blogpost. Dit vakantiegeld helemaal niet uitbetalen is dus in ieder geval geen optie.

Artikel 17 van dezelfde wet schrijft voor wanneer het vakantiegeld moet worden uitbetaald, uiterlijk in juni. In de arbeidsovereenkomst of cao staat meestal wanneer het vakantiegeld precies wordt uitbetaald. Werkgevers keren dit vaak in mei uit.

Er kan wel worden afgeweken van de datum waarop het vakantiegeld wordt uitgekeerd, maar alleen als de werkgever en werknemer akkoord zijn over een ander tijdstip van betaling in een schriftelijke overeenkomst, schrijft het advocatenkantoor.

Het uitstel van betaling mag echter niet te lang duren, want het vakantiegeld moet tenminste één keer per kalenderjaar worden uitgekeerd. Wordt het vakantiegeld te laat uitbetaald – na de reguliere datum in mei of juni of de uitsteldatum – dan kan dat de werkgever extra geld kosten.

LEES OOK: Je werkgever wil het vakantiegeld niet of later uitbetalen: dit zijn de regels