• Mei is aangebroken, de maand waarin de meeste bedrijven het vakantiegeld uitkeren.
  • Voor bedrijven die door de crisis getroffen zijn, was dat vorig jaar al lastig. Dit jaar is vakantiegeld een nog groter probleem, omdat reserves verder zijn geslonken.
  • Het vakantiegeld kan maar beperkt worden uitgesteld. En afstel is juridisch niet mogelijk.
  • Als werknemer kun je een verhoging en rente eisen als de werkgever te laat is met betalen van het vakantiegeld.

We leven mei 2021 en de coronacrisis duurt nog steeds voort. Daarmee dient het probleem van het vakantiegeld zich weer aan.

Rond dezelfde periode vorig jaar stond door de plotselinge crisis bij veel bedrijven opeens het water aan de lippen. Uitbetalen van vakantiegeld was een probleem. “Toen was er eenmalig nog een mouw aan te passen”, zei Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL) tegen BNR.

Nu is het probleem volgens hem veel groter. De reserves zijn verder geslonken of op, vooral in de sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis, zoals de horeca, zelfstandige winkels en de evenementenbranche.

Kon uitstel van het vakantiegeld bedrijven vorig jaar nog wat lucht geven, nu vragen ze zich af hoe ze het in hemelsnaam moeten betalen. Uit een rondvraag van BNR blijkt dat een aantal bedrijven al tegen werknemers heeft gezegd dat ze het vakantiegeld voorlopig niet krijgen.

DAS ziet het aantal klachten over vakantiegeld de laatste weken toenemen, liet de rechtsbijstandsverzekeraar aan BNR weten. En die klachten zijn vaak gegrond want aan vakantiegeld, 8 procent van het brutoloon, kan maar beperkt worden getornd.

Het zou bedrijven nu goed uitkomen het vakantiegeld flink wordt uitgesteld of zelfs afgesteld. Maar mag dat zomaar?

Uitbetaling vakantiegeld is wettelijk vastgelegd

Het simpele antwoord hierop is "nee". In artikel 15 Wet minimumloon en vakantiebijslag is vastgelegd dat werknemers recht hebben op een vakantiebijslag van 8 procent van het loon, schrijft Te Biesebeek Advocaten in een blogpost. Dit vakantiegeld helemaal niet uitbetalen is dus in ieder geval geen optie.

Artikel 17 van dezelfde wet schrijft voor wanneer het vakantiegeld moet worden uitbetaald: uiterlijk in juni. De arbeidsovereenkomst of cao geeft aan in welke periode het vakantiegeld precies wordt uitbetaald. Werkgevers keren dit vaak in mei uit.

Er kan wel worden afgeweken van de datum waarop het vakantiegeld wordt uitgekeerd, maar alleen als de werkgever en werknemer individueel akkoord zijn over een ander tijdstip van betaling in een schriftelijke overeenkomst, schrijft het advocatenkantoor. Het vakantiegeld kan dan bijvoorbeeld gespreid worden uitgekeerd.

Het uitstel van betaling mag niet te lang duren, want het vakantiegeld moet tenminste één keer per kalenderjaar worden uitgekeerd. Wordt het vakantiegeld te laat uitbetaald - dus na de reguliere datum in mei of juni, of de uitsteldatum - dan kan dat de werkgever extra geld kosten.

Werknemer kan verhoging vakantiegeld en rente eisen

Als werknemer kun je een verhoging van het vakantiegeld eisen als het te laat is uitbetaald. Te laat betekent na de datum waarop je vakantiegeld zou moeten worden uitgekeerd volgens de arbeidsovereenkomst of de cao. Vanaf dat moment is het vakantiegeld opeisbaar, schrijft het juridische blog HelloLaw.

De verhoging gaat in na drie dagen. Vanaf de vierde tot en met de achtste werkdag van de vertraging bedraagt de verhoging 5 procent van het brutoloon en 1 procent op de daaropvolgende dagen. De wettelijke verhoging kan niet meer dan 50 procent van je vakantiegeld bedragen, aldus HelloLaw.

Behalve een verhoging kun je als werknemer ook rente eisen. Hierbij geldt de wettelijke rente die momenteel 2 procent bedraagt. Volgens HelloLaw zullen de meeste werkgevers niet automatisch met een verhoging en rente over de brug komen als ze te laat zijn met uitbetalen van het vakantiegeld. De kans is groot dat je aan de bel moet trekken.

Coronacrisis: uitzonderlijke periode

De coronacrisis waarin we nu verkeren is echter een uitzonderlijke periode. Het zou goed kunnen dat je als werknemer niet op je strepen staat, maar gebruikmaakt van de wettelijke mogelijkheid om akkoord te gaan met uitstel van het vakantiegeld.

Het kan een hels karwei zijn voor een werkgever om met alle werknemers individueel afspraken te maken over het vakantiegeld. Directeur Anneke Wieling van adviesbureau Protiviti adviseerde bedrijven eerder in een artikel op Business Insider om in een gesprek te gaan met hun personeel, om zo tijd te kopen.

Roep iedereen bij elkaar en vertel ze dat je binnen twee weken met een voorstel komt, luidt haar advies. En nogmaals: dit ontslaat de werkgever niet van de plicht om vakantiegeld uit te betalen.

Biesheuvel van ONL zei tegen BNR dat zijn organisatie lobbyt bij demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken voor extra steun via de NOW in de maand mei. In de NOW, een tegemoetkoming in de loonkosten, is al een opslag van 40 procent voor vakantiegeld, pensioenpremies en werkgeverslasten opgenomen.

[activecampaign form=20]

Lees meer over arbeidsrecht: