Door klimaatverandering zal in de komende decennia nog maar de helft van de gebieden waar nu koffie verbouwd wordt, geschikt zijn voor die productie.

En dat zal grote gevolgen hebben voor de meer dan 120 miljoen armste inwoners van de wereld die afhankelijk zijn van de koffieproductie, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek in opdracht van non-profitorganisatie Fairtrade Australia & New Zealand.

Het onderzoek volgt op gelijksoortige waarschuwingen van grote koffieproducenten, waaronder Starbucks en Lavazza.

Hoe klimaatverandering de productie precies zal aantasten verschilt per regio. Maar de impact zal volgens de onderzoekers wereldwijd zijn. In 2050 zou bijvoorbeeld een meerderheid van de landbouwgebieden in Nicaragua ongeschikt zijn voor het verbouwen van koffie. In Tanzania zal dat rond 2060 het geval zijn.

Koffie bedreigd

Van Centraal-Amerika en Brazilië tot Vietnam, de opwarming van de aarde laat overal zijn sporen na. Een infographic uit het onderzoek maakt duidelijk dat die sporen nu al zichtbaar zijn en in de komende jaren alleen maar zullen toenemen.

(klik voor uitvergroting)

Fairtrade Australia & New Zealand

Fairtrade Australia & New Zealand

In Centraal-Amerika zijn volgens het onderzoek zeker 8,5 miljoen mensen afhankelijk van de opbrengsten van koffie. Sinds de jaren zestig is de temperatuur in het gebied gestegen.

Koffiebonen zijn onder meer goed voor 17 procent van de export van Nicaragua.  Extreme regenval, droogte en het uitbreken van ziektes onder koffieplanten tasten de productie in dat land aan. In 2013 zorgde dit in Nicaragua voor een schadepost van zeker 500 miljoen dollar.

In Tanzania daalt de gemiddelde productie van koffie per hectare met 137 kilo voor elke graad die de aarde warmer wordt. Sinds de jaren zestig is de koffieproductie in het land gehalveerd door de klimaatveranderingen.

Kleinschalige verbouw

Omdat de meeste koffieboeren kleinschalig ondernemen, is het voor hen lastig om zich aan te passen, zeggen de onderzoekers. Ze zullen hun productie moeten verplaatsen, maar koffieplanten moeten een aantal jaren groeien voordat er geoogst kan worden. Dat vergt een investering die voor velen onbereikbaar zal zijn.

Consumenten zullen de impact van klimaatverandering vooral merken in het aanbod van soorten koffie en de stijgende prijzen. Toch kunnen ook zij bijdragen aan een beter productieklimaat, vinden de onderzoekers.

"Consumenten kunnen bijdragen door alleen koffie te kopen die een eerlijke prijs voor de boeren garandeert", zegt een van de onderzoekers tegen de Britse krant The Guardian. Ook kunnen koffiebedrijven de boeren bijstaan door hen weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl