Fanatieker gamers zijn tegelijkertijd grote liefhebbers van het traditionele bordspel. Nieuwe technologie maakt het makkelijk om innovatieve spellen op de keukentafel te krijgen.

Games kunnen niet op tegen bordspellen, zo lijkt het. Op het scherm kun je door fantasiewerelden wandelen en spelen tegen tegenstanders uit Singapore of San Francisco. Aan de keukentafel moet je het stellen met bordkarton, speelkaarten en je huisgenoten.

Toch is het bordspel springlevend. En veel innovatie komt juist van mensen uit de gamewereld, beschrijft The New York Times.

Binnen een maand 600.000 dollar binnen

Neem Dan Shapiro. Hij verkocht een bedrijf aan Google en werkte bij Microsoft. Maar zijn laatste project is een bordspel voor kinderen. “Alle nieuwe technologie heeft innovatieve experimenten met spellen mogelijk gemaakt die voordien gewoon ondenkbaar waren”, zegt Shapiro.

Hij verenigde de twee werelden in zijn spel Robot Turtles, een bordspel dat kinderen spelenderwijs de beginselen van computerprogrammeren bijbrengt. Shapiro haalde via Kickstarter binnen een maand een startkapitaal van 631.000 dollar op, terwijl hij zich 25.000 dollar ten doel had gesteld. Maar liefst 13,765 mensen deden een bijdrage, een record. Hij had al 20.000 exemplaren van het spel verkocht voordat het überhaupt was geproduceerd.

Van Amazon direct naar de klant

Op Google vond hij een producent, die hij een opdracht voor 25.000 exemplaren gaf. Het merendeel werd direct afgeleverd bij Amazon, dat de levering aan klanten voor zijn rekening nam. Shapiro verkocht alle exemplaren.

En zo verloopt het voor meer bedenkers van spellen. Crowdfundingwebsites zorgen voor startkapitaal. 3D-printers kunnen snel prototypes van figuurtjes, dobbelstenen en andere spelelementen maken. En door webwinkels kan een spel snel zijn weg vinden naar de klanten.

Verkoop groeit nog steeds

De verkoopcijfers van bordspellen vallen al lange tijd in het niet bij die van games, maar groeien nog steeds. De laatste drie jaar name de verkoop van bordspellen in Amerikaanse hobbywinkels ieder jaar 15 tot 20 procent toe, volgens een vakblad. Amazon meldt vergelijkbare cijfers. Op Kickstarter werd er vorig jaar 52,1 miljoen dollar opgehaald voor bordspellen, tegen 45,3 miljoen voor games.

Sommige onafhankelijke spellenmakers verkopen zelfs meer dan grote speelgoedfabrikanten. De bedenkers van Cards Against Humanity bijvoorbeeld, "een feestspel voor verschrikkelijke mensen". Doel van het spel is om een kaart te combineren met een spelkaart met een zo vunzig mogelijk antwoord erop.

'Ons idee was té fout'

Eén van de bedenkers, Max Temkin (27) vertelt dat ze eigenlijk niet meer hoeven te werken, omdat de verkoop van het spel "vrij aanzienlijke spaartegoeden" heeft opgeleverd. Zonder crowdfunding was het waarschijnlijk niet gelukt, denkt hij. "Niemand die goed bij zijn verstand is had hier een product in gezien dat verkoopt. Het was te nerderig en te raar en te fout."

Het lijkt erop dat het bordspel nu weer helemaal terug is, na een eerste opleving door spellen als Kolonisten van Catan in de jaren negentig. De meest fanatieke fans van het bordspel zijn paradoxaal genoeg gamers. Shapiro is nog steeds een beetje in shock door het succes van Robot Turtles. Hij maakte het spel om een simpele reden: "gewoon gezellig iets doen samen met de kinderen"