Olie- en gasbedrijf Shell en pensioenuitvoerder PGGM willen gezamenlijk een bod doen op energiebedrijf Eneco.

Dat hebben ze bekendgemaakt in een open brief, hoewel het verkoopproces officieel nog niet is begonnen. Shell en PGGM willen graag in gesprek met directie en aandeelhouders van Eneco om hun plannen nader toe te lichten.

De twee willen het groene karakter van Eneco behouden, laten ze weten. Ze zien Eneco als “een sterke aanjager van de Nederlandse energietransitie”, maar denken ook dat het energiebedrijf uit Rotterdam kan groeien in de andere markten waar ze actief zijn. Shell en PGGM willen Eneco daarom zelfstandig houden. Wel moet het energiebedrijf kunnen profiteren van de kennis en financiële slagkracht van de samenwerkingspartners.

Shell investeert al steeds meer in schone energie en wil die investeringen verder opvoeren. PGGM richt zich ook steeds meer op duurzame beleggingen.

3 à 4 miljard euro

De gemeenten die eigenaar zijn van Eneco besloten vorig jaar dat ze van hun aandelen af wilden. Vorige maand werd besloten dat Eneco via een gecontroleerde veiling in de verkoop gaat. Dat proces gaat komend voorjaar van start.

In december wilde Eneco nog niets zeggen over de waarde die het bedrijf kan opleveren. Eerder deden schattingen van 3 à 4 miljard euro de ronde.

De verkoop van Eneco door de aandeelhouders was een heet hangijzer. Het energiebedrijf is in handen van 53 gemeenten waarvan een groot deel vond dat dat belang niet meer strategisch was toen netwerktak Stedin op eigen benen was gezet.

Lees ook op Business Insider

Tegenstanders van een verkoop meenden juist dat ze meer invloed hadden op de werkgelegenheid en de duurzame koers als ze aandeelhouder bleven.

Tegelijkertijd was er onrust in het bedrijf waar de ondernemingsraad en de raad van commissarissen lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan over het buitenspel zetten van het medezeggenschapsorgaan door de commissarissen in de kwestie rond het vertrek van topman Jeroen de Haas. Uiteindelijk moest de rechter er aan te pas komen. Die stuurde president-commissaris Edo van den Assem weg. Twee andere commissarissen vertrokken zelf.

Bij Eneco en dochterbedrijven als Quby, dat de slimme thermostaat Toon, werken ongeveer 3500 mensen. Het energiebedrijf is behalve in Nederland ook actief in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar bedroeg de omzet ruim 3,3 miljard euro.

Lees ook: Shell maakt een knieval voor ‘groene aandeelhouders’ en koppelt beloningen voor de top aan CO2-doelen