Shell gaat kortetermijndoelen stellen om zijn CO2-uitstoot te verminderen en zal de beloning van het topmanagement daaraan verbinden. Dat heeft topman Ben van Beurden gezegd tegen de Financial Times.

Het olie- en gasconcern staat onder druk van een groep ‘groene aandeelhouders’. Volgens Shell wordt met de aandeelhouders nog gesproken over de beoogde percentages, maar raakt het plan de beloning van mogelijk 1.200 topmedewerkers.

Het nieuwe beloningsbeleid moet op de aandeelhoudersvergadering in 2020 worden goedgekeurd.

Shell kondigde vorig jaar aan om de CO2-uitstoot van Shell-producten te halveren in 2050. Dat ging sommige investeerders niet ver genoeg. Die wilden concrete maatregelen, maar Van Beurden hield de boot tot nog toe af uit vrees dat het bedrijf zich alleen maar in de vingers zou snijden.

Shell wil volgens de krant nu zijn voetafdruk met zo’n 20 procent verkleinen in 2035 en vanaf 2020 ieder jaar specifieke doelstellingen formuleren voor een periode van drie tot vijf jaar. Van Beurden zegt dat “de dialoog” met investeerders tot deze “evolutie” heeft geleid.

Lees meer: Deze Delftse ingenieur verkocht ooit koelmachines – nu probeert hij Shell van de olie en het gas af te krijgen

Een van de 'groene beleggers' is pensioenfonds ABP. Voorzitter Corien Wortmann vindt het een belangrijke stap. "Dat Shell nu haar ambitie heeft verankerd in haar beloningsbeleid biedt meer vertrouwen dat Shell zich ook echt hieraan committeert'', aldus Wortmann. Ze zegt met Shell in gesprek te blijven en de voortgang "met belangstelling'' in de gaten te zullen houden. "We hopen dat andere bedrijven Shell zullen volgen.''

Een "interessant voorstel", reageert Milieudefensie. "Maar we moeten niet vergeten dat Shell's klimaatambities nog steeds ernstig onvoldoende zijn en dat Shell-managers ook nog steeds bonussen krijgen voor olie- en gaswinning."

LEES OOK: De 15 opmerkelijkste vragen die Shell stelt tijdens een sollicitatiegesprek