De Griekse minister Yanis Varoufakis heeft een vergadering van de eurogroep opgenomen zonder dat de aanwezigen dat wisten.

Dat blijkt uit een groot profiel dat The New York Times over de omstreden Griekse minister schreef.

Varoufakis ontkende aanvankelijk, maar de Griekse krant Kathimerini meldt dat hij nu alsnog heeft toegegeven opnames te hebben gemaakt tijdens een pijnlijke ontmoeting met de collega’s van de eurogroep op 24 april in de Letlandse hoofdstad Riga.

Varoufakis zegt de band niet naar buiten te zullen brengen. “Mijn respect voor de vertrouwelijkheid van mijn gesprekken met mijn partners, met mijn collega’s, met instellingen, is voorbeeldig en ik denk dat iedereen dat ziet en begrijpt”, aldus de minister tegenover de Griekse krant.

EU verbaasd

De Europese Unie heeft met verbazing gereageerd op het bericht. “Wij rekenen erop dat elke aanwezige persoon de vertrouwelijkheid respecteert” en dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ook duidelijk gemaakt, zei een woordvoerster van de Europese Commissie.

De vicevoorzitter van het Griekse parlement, Alexis Mitropoulos, noemde het onaanvaardbaar als de minister zo heeft gehandeld.