Apple verkoopt minder iPhones, maar heeft toch een manier gevonden om beleggers tevreden te stellen. De riante kaspositie van de techreus maakt het mogelijk om op grote schaal geld terug te sluizen naar aandeelhouders door eigen aandelen in te komen. Bijkomend voordeel voor beleggers: de toekomstige winst van Apple hoeft over minder aandelen te worden verdeeld.

Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

Toch steeg het aandeel Apple in de zogeheten nabeurshandel in de VS op donderdag met 6 procent. Het techbedrijf kondigde aan voor liefst 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Ook verhoogt Apple het dividend.

Apple verkoopt minder iPhones in het eerste kwartaal van 2024

De omzet uit de verkoop van iPhones daalde in de eerste drie maanden van dit jaar met zo’n 10 procent. Ook van andere bekende apparaten als de Mac en de iPad verkocht Apple minder. Dankzij groei van de dienstentak, verantwoordelijk voor bijvoorbeeld Apple Pay en de App Store, wist het concern de omzetkrimp te beperken.

De kwartaalomzet kwam uit op bijna 91 miljard dollar (85 miljard euro), 4 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst daalde zo'n 2 procent tot bijna 24 miljard dollar.

Analisten hadden al rekening gehouden met mindere verkopen en de daling was minder hevig dan gevreesd, onder andere in China. Volgens financieel topman Luca Maestri was de iPhone in grote Chinese steden zelfs een van de bestverkopende smartphones, net zoals in de Verenigde Staten, Japan en Duitsland.

Volgers van Apple zijn ook benieuwd wat topman Tim Cook aan vernieuwingen op het vlak van kunstmatige intelligentie wil doorvoeren. Vergeleken met grote techconcerns als Microsoft, Meta en Google blijft het rond Apple relatief stil als het om geavanceerde AI-toepassingen gaat.

Daar komt waarschijnlijk verandering in. Apple zou in gesprek zijn met OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, over het gebruik van zijn AI-modellen.

LEES OOK: Grote verschillen op de beurs bij de Amerikaanse techreuzen: van Alphabet en Microsoft, tot Tesla en Meta