Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het dinsdag eens geworden over de hervorming van het pensioenstelsel. Maar de verregaande hervormingen worden door vakbond FNV nog wel voorgelegd aan de achterban.

Via een referendum kunnen de 1 miljoen FNV-leden aangeven of ze het principe-akkoord steunen of niet.

Het referendum wordt gehouden van woensdag tot en met zaterdag. Leden krijgen een brief in de bus met een individuele code. Hiermee kunnen ze via internet hun stem uitbrengen tussen woensdag 12 juni 11.00 uur en zaterdag 15 juni 12.00 uur.

Na deze ledenraadpleging neemt uiteindelijk het ledenparlement van de bond een definitief besluit. Dat parlement, het hoogste orgaan van de bond, bestaat uit 105 vertegenwoordigers van leden die per bedrijfstak zijn gekozen.

AOW-leeftijd minder snel omhoog

In het principe-akkoord is onder meer afgesproken dat de pensioenleeftijd minder snel gaat stijgen. Dat was het meest heikele punt van de onderhandelingen. Hiervoor maakt het kabinet structureel 4 miljard euro vrij.

Tot 2022 blijft de pensioenleeftijd op 66 jaar en vier maanden. Daarna stijgt die naar 67 jaar in 2024. Als de levensverwachting met een jaar stijgt, gaat de AOW-leeftijd met acht maanden omhoog.

Verder kunnen mensen met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. De boete die hier nu nog voor staat, wordt voor de eerste 19.000 euro afgeschaft. Over het brutosalaris daar bovenop moeten werkgevers wel nog een boete betalen.

Zzp'ers worden verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Ook moet het eenvoudiger voor ze worden om zich bij een pensioenfonds aan te sluiten.

Hervorming werkgeverspensioen

Het pensioensysteem gaat op de schop. Pensioenuitkeringen kunnen in de toekomst sneller gaan stijgen en in slechte tijden sneller worden gekort. Er komt een einde aan het systeem waarbij jongere werknemers de oudere werknemers subsidiëren.

Eerder op de dag reageerden de leiders van PvdA en GroenLinks al optimistisch nadat ze waren bijgepraat door premier Mark Rutte en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Die voerden in de nacht van maandag op dinsdag urenlang overleg met de werkgevers en vakbonden.

Voor de FNV is de steun van beide linkse partijen van belang. En het kabinet wil brede steun in het parlement voor het pensioenakkoord. Bovendien heeft de coalitie in de Senaat geen meerderheid.

Er zat druk op de onderhandelingen. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde maandag nog dat volgend jaar al pensioenkortingen dreigen voor drie pensioenfondsen met 2 miljoen deelnemers. Een jaar later dreigt dat voor nog eens 7,7 miljoen Nederlanders.

Koolmees: blij dat de polder levert

Minister Koolmees is "blij" dat "de polder levert" en er een akkoord ligt over de pensioenhervormingen. Hij gaat zo snel mogelijk aan de slag met de uitwerking, zodat de kortingen op de pensioenen die voor volgend jaar dreigen nog kunnen worden afgewend.

De minister heeft er "vertrouwen in" dat ook de vakbondsleden zich komende week achter de afspraken zullen scharen. Hij is ingenomen met de steun van oppositiepartijen PvdA en GroenLinks, die hij de afgelopen tijd nauw bij de onderhandelingen heeft betrokken.

Koolmees is "meer dan tevreden en misschien wel een beetje trots" dat de polder en de politiek na jaren van moeizame onderhandelingen "nu samen een antwoord geven op de uitdagingen van de toekomst". Dat was hard nodig, want "we gaan doen wat we niet langer voor ons uit kunnen schuiven". Hij spreekt van een evenwichtig akkoord, goed "voor jong en oud".

Ook FNV-voorzitter Han Busker vindt het akkoord een "hartstikke mooi resultaat". Hij noemt het zeer verdedigbaar, al legt de bond het zonder stemadvies aan de leden voor.

Dat er een akkoord ligt "is maatschappelijke en economische winst", vindt werkgeversvoorman Hans de Boer. "Met maatschappelijke voorop." Al heeft hij "best nog wel wat zorgen". De nieuwe afspraken moeten kunnen worden opgebracht, waarschuwt hij. De Nederlandse economie kan dat nu wel dragen, maar "de uitdaging is om dat zo te houden".

Het kabinet buigt zich nu over de uitwerking van de afspraken, samen met de werkgevers, de vakbonden en de pensioenfondsen. Het nieuwe pensioenstelsel moet in 2022 ingaan.

LEES OOK: Waarom je pensioen daalt, uitgelegd in 500 woorden