Het kabinet wil flexwerkers helpen die geen beroep kunnen doen op de bestaande coronaregelingen.

Uit onderzoek van Maurice de Hond onder vijfhonderd uitzendkrachten bleek eerder deze maand dat bijna de helft van alle uitzendkrachten zonder werk zit door de coronacrisis.

Minister Koolmees gaf eerder aan te willen kijken hoe flexwerkers, oproepkrachten en uitzendkrachten snel in sectoren aan het werk kunnen waar grote behoefte is aan arbeidskrachten.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil flexwerkers tegemoetkomen die door de coronacrisis zonder werk zitten, maar net geen beroep kunnen doen op de regelingen die het kabinet in het leven heeft geroepen.

Het is “heel ingewikkeld” hier een goede regeling voor op te tuigen, maar de bewindsman wil wel “iets verzinnen” voor deze groep.

Een groot deel van de Tweede Kamer vraagt om extra steun voor flexwerkers die op straat komen te staan ondanks de loonkostenregeling en geen recht hebben op een loongerelateerde WW-uitkering en inkomensondersteuning.

“Dit is een onderwerp waar ik eerlijk gezegd zelf ook buikpijn van heb”, zegt Koolmees dinsdag in een debat met de Kamer.

Een groot deel van de werknemers heeft overigens wel gewoon recht op WW, nuanceert de bewindsman. Maar er is een groep die tussen wal en schip valt, omdat "er niet een vangnet is dat standaard klaarstaat" voor deze gevallen.

Het blijft lastig om dit soort regelingen op te zetten, benadrukt de minister. Het vraagt voor een deel maatwerk, terwijl de maatregelen van het kabinet, omdat ze in recordsnelheid zijn opgetuigd, juist algemeen en breed zijn.

Het moet uitvoerbaar blijven, bijvoorbeeld voor uitkeringsinstantie UWV en gemeenten, zegt Koolmees. "We moeten oppassen dat er niet voor elke groep een aparte regeling komt, want dat kunnen we niet waarmaken."

'Bijna helft van uitzendkrachten is baan kwijtgeraakt'

Uit onderzoek van Maurice de Hond onder vijfhonderd uitzendkrachten bleek eerder deze maand dat bijna de helft van alle uitzendkrachten (49 procent) zonder werk zit door de coronacrisis.

Van de mensen die hun baan hebben behouden zegt 49 procent minder te verdienen, doordat er minder werk is en 40 procent is bang om binnenkort hun baan te verliezen.

Vakbond CNV is geschrokken van deze cijfers, zegt voorzitter Piet Fortuin. "Dit betekent dat 137.000 uitzendkrachten de afgelopen weken hun baan verloren. De uitzendkrachten die nog wel werk hebben, verkeren momenteel in grote onzekerheid. De coronacrisis legt de zwakheden van onze arbeidsmarkt ernstig bloot."

In Nederland werken in totaal ongeveer 275.000 mensen als uitzendkracht.

Koolmees wil ontslagen flexwerkers snel elders aan werk helpen

Minister Koolmees gaf eerder aan te willen kijken hoe flexwerkers, oproepkrachten en uitzendkrachten die zonder werk zitten wegens de coronacrisis snel in sectoren aan het werk kunnen waar grote behoefte is aan arbeidskrachten. Dat moet ook soepeler gaan, vindt de bewindsman.

Ondanks oproepen van het kabinet lijken bepaalde bedrijven toch het mes te zetten in de flexibele schil, ook als ze een deel van de loonkosten vergoed krijgen van de overheid. Maar "de regeling aanscherpen is niet de weg voorwaarts", zegt Koolmees over de noodmaatregel voor werkbehoud. In het overleg met sociale partners wil hij de oproep aan werkgevers om werknemers zoveel mogelijk door te betalen wel nogmaals bespreken.

"Je hebt tegelijkertijd ook, en dat is onvermijdelijk in zo'n crisis, dat de werkloosheid oploopt", aldus de minister. Vakbonden slaan bijvoorbeeld alarm over de honderdduizenden werknemers zonder contract voor onbepaalde tijd, voor wie de crisis veel onzekerheid oplevert.

Met bonden en werkgeversorganisaties wil Koolmees bespreken hoe mensen die toch ontslagen worden zo snel mogelijk in een andere sector aan het werk kunnen. Hij oppert bijvoorbeeld de zorgsector en de land- en tuinbouw, waar juist een behoefte aan arbeidskrachten is.