De Amerikaanse Fed-voorzitter Janet Yellen waarschuwt dat de bitcoin ‘geen stabiele bron van waarde’ is.

Ze sprak zich daarmee voor het eerst echt uit over de cryptomunt, op een persconferentie waar ze de derde verhoging van de rente van Amerikaanse centrale banken aankondigde.

“De bitcoin speelt op dit moment een erg kleine rol in het betaalsysteem. Het is geen stabiele bron van waarde en het is geen legaal betaalmiddel. Het is een erg speculatief bezit.” In 2014 zei Yellen alleen dat ze als Fed-voorzitter niets kon doen om de bitcoin te reguleren – en dat punt maakte ze woensdag ook weer.

Afgezien van haar korte opmerking over de bitcoin, maakte Yellen ook bekend dat de koepel van Amerikaanse centrale banken het belangrijkste rentetarief verhoogt. Dit na eerdere verhogingen in maart en juni dit jaar. De financiële markten hielden over het algemeen al rekening met een verdere stijging.

Het belangrijkste rentetarief van de centrale bank komt nu tussen de 1,25 procent en 1,5 procent te liggen. De beslissing om de rente te verhogen was overigens niet unaniem. Twee van de negen beleidsmakers stemden tegen.

Ook voor 2018 voorziet de Fed eveneens drie rentestappen. Een jaar later zouden er nog twee moeten volgen.

Inflatie moet omhoog

De Fed hield zijn verwachtingen voor de inflatie intact. Op de middellange termijn moet het gewenste niveau van rond de 2 procent worden bereikt. Voor volgend jaar gaat de Fed uit van een economische groei van 2,5 procent. Dat is hoger dan de eerder voorspelde 2,1 procent. Ook voor 2019 en 2020 is de Fed positiever gestemd.

De groei van de economische activiteiten noemde de centrale bank solide. Ook de aanwas van nieuwe banen kreeg het oordeel deugdelijk. De groei van de werkgelegenheid zal volgens de centrale bank sterk blijven.

Fed-voorzitter Yellen verwacht in de nabije toekomst "ruime kansen" voor werknemers, die uitzicht hebben op stijgende lonen, zo zei ze in haar laatste geplande optreden als voorzitter.

Yellen geeft op 3 februari het stokje over aan Jerome Powell. Ze zal naar eigen zeggen haar uiterste best doen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Veder denkt ze niet dat het roer bij de Fed onder Powell drastisch omgaat.

LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier