Topman Michiel Witteveen van Blokker neemt het winkelconcern over van de familie Blokker. Daardoor wordt hij de eigenaar van ketens Blokker en Big Bazar. Ook de franchiseformule Marskramer gaat over naar de zakenman.

Van de familie Blokker krijgt Witteveen nog een niet nader genoemd bedrag mee om de uit 1896 stammende onderneming weer tot bloei te kunnen brengen. Witteveen zal zelf ook investeringen doen.

Een woordvoerder stelt dat er onder de nieuwe eigenaar in eerste instantie waarschijnlijk weinig zal veranderen. Witteveen kent het bedrijf immers al goed en hij heeft vorig jaar zelf het nieuwe strategische plan opgesteld. Witteveen werd in 2017 commissaris van Blokker. In de loop van vorig jaar kwam hij als waarnemend topman aan het hoofd te staan van de onderneming.

“De organisatie kan zich nu weer volledig richten op de toekomst”, zegt de familie Blokker. “Vanzelfsprekend zullen wij dat proces ook in de toekomst met heel veel belangstelling volgen, want het bedrijf blijft natuurlijk voor altijd in ons hart.”

Afgelopen november bleek dat de familie Blokker een meerderheidsbelang in de gelijknamige winkelketen wilde verkopen. “Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familieoptiek, en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen. Gelukkig ziet de familie dat ook in”, zei topman Witteveen in het FD.

Bij Blokker is de afgelopen jaren al flink de bezem door het concern gehaald. Het bedrijf besloot zich volledig te richten op de Blokker-keten zelf. Andere ketens zoals Leen Bakker, Intertoys en Xenos zijn verkocht en Marskramer is teruggebracht tot een franchiseorganisatie.

De koerswijziging ging gepaard met het sluiten van honderden winkels en het schrappen van bijna 2000 banen.

Blokker heeft het moeilijk

Blokker kwakkelt al langer met zo ongeveer alles waar een winkelketen mee kan kwakkelen. De belangrijkste hobbel die genomen moet worden is de positionering in het veranderde Nederlandse winkellandschap.

Zo ondervindt de winkelketen veel concurrentie van discountformule Action en heeft Blokker te laat ingespeeld op de opkomst van online winkelen.

Het antwoord is voorlopig flink saneren, sleutelen aan de winkelformules en pogen de achterstand op internet in te halen: een nieuwe uitstraling en inrichting van de winkels, een ander assortiment en prijsbeleid en betere – en vooral snellere – webverkopen.

De afslankoperatie via de verkoop van verschillende winkelformules zoals Intertoys, Leen Bakker, Bart Smit, Xenos Duitsland en Toys XL is gepaard gegaan met grote boekhoudkundige verliezen: in 2017 noteerde Blokker Holding een totaal verlies van liefst 344 miljoen.

In Nederland telt winkelketen Blokker nog 352 eigen vestigingen en 77 franchisewinkels. Er werken circa 5400 mensen. In België en Luxemburg heeft de keten nog eens 128 winkels en 670 medewerkers. Discounter Big Bazar is in Nederland en België samen goed voor 133 winkels en ruim 1600 werknemers.

LEES OOK: Wie wint de strijd om de modale shopper: Action, Blokker… of toch Hema?