Maar liefst 68 procent van de reguliere aandeelhouders van Facebook probeerde afgelopen week oprichter en bestuursvoorzitter Mark Zuckerberg uit zijn functie als chairman te zetten.

Dat blijkt uit een deponering van de stemresultaten van de jaarvergadering van Facebook. De baas van de internetgigant kon het voorstel blokkeren door speciale stemrechten die Zuckerberg een controlerende meerderheid geven.

In het Amerikaanse systeem wordt vaak gewerkt met een bestuursstructuur waarbij de uitvoerende topman, de CEO, ook de toezichthoudende president-commissaris (chairman) is. Dit is bij Facebook het geval. De beze aandeelhouders wilden een onafhankelijke chairman als toezichthouder op Zuckerberg aanstellen.

De topman staat al geruime tijd onder druk nadat Facebook verwikkeld raakte in meerdere schandalen rondom nepnieuws en datamisbruik. Het platform deed aanvankelijk vrijwel niets om onjuiste berichten te weren tijdens de  de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Ook kwam naar buiten dat de privégegevens van miljoenen gebruikers op straat lagen via het marketingbureau Cambridge Analytica.

De aandeelhouders vinden dat een onafhankelijke president-commissaris van buiten beter in staat is om deze problemen bij Facebook te beoordelen en dergelijke schandalen in de toekomst te voorkomen. Een onafhankelijke chairman moet Zuckerberg en zijn inner circle strenger kunnen controleren.

Zuckerberg heeft 60 procent van het stemrecht

Het tweede voorstel dat de reguliere aandeelhouders steunden - met maar liefst 83 procent - was een afschaffing van het onderscheid tussen twee soorten aandelen bij Facebook. Er zijn A- en B-aandelen, waarbij A-klasse 1 stem per aandeel betekent en B-klasse 10 stemmen per aandeel. Het managementteam, Zuckerberg incluis, controleert de B-aandelen.

Deze verdeling van stemgewicht is ook de reden dat de voorstellen van gewone aandeelhouders het niet haalden. Zuckerberg en zijn getrouwen in de aandeelhoudersvergadering konden de plannen eenvoudig dwarsbomen.

De oprichter bezit 75 procent van de B-aandelen, wat neerkomt op zo'n 60 procent van al het stemrecht binnen Facebook. Deze troefkaart speelde Zuckerberg dus uit toen de activistische aandeelhouders met hun voorstellen kwamen.