De titanenstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton bereikt aanstaande zondag z’n climax op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. De twee kemphanen nemen het dan voor het laatst dit seizoen tegen elkaar op en staan op een gelijk aantal punten in de WK-stand. Er kan dus nog van alles gebeuren.

Het Formule 1-seizoen biedt tot nu toe ongeëvenaarde spanning en chaos. De twee hoofdrolspelers zorgen niet alleen voor een groeiend aantal kijkers, maar maken het elkaar ook heel lastig.

Veel experts zeggen dat Hamilton voor het eerst in tijden weer moet laten zien uit welk hout hij gesneden is, dat hij moet werken voor zijn geld omdat Verstappen hem anders voorbij rijdt. Aan de andere kant zien we Verstappen die volgens eigen zeggen doet wat hij moet doen om te winnen.

Dat alles leidt tot een laatste race waar zowel Max Verstappen als Lewis Hamilton met 369,5 punten aan beginnen. Toch heeft Verstappen een nipt voordeel bij het ingaan van de Grand Prix van Abu Dhabi, want hij heeft dit jaar 9 keer een GP gewonnen, waar Hamilton er 8 op naam wist te schrijven.

Gelijke stand is eerder voorgekomen

Die gelijke puntenstand lijkt een unicum in de Formule 1, maar is dat niet. "Beide coureurs nemen 369,5 punten mee naar het Yas Marina Circuit. Dat gebeurde voor het laatst in, houd je vast, 1974 (!). Toen hadden Emerson Fittipaldi en Clay Regazzoni 52 punten", vertelt autosportjournalist Koen Bakker tegen Business Insider.

Maar dat jaar waren er niet twee maar drie kanshebbers voor het kampioenschap, want "ook Jody Scheckter kon toen nog kampioen worden. Op Watkins Glen was Fittipaldi toen de sterkste van de drie", aldus Bakker.

In 1974 kwam het dus aan op de laatste race, net als dit jaar. En dat komt, zeker gezien de overheersing van Lewis Hamilton, de laatste tijd niet vaak meer voor. De laatste keer was in 2016, vertelt Bakker. "Toen werd Nico Rosberg kampioen. Hij is sinds 2014 overigens de enige die Hamilton van een wereldtitel wist af te houden."

Destijds waren het twee Mercedessen die vochten voor de titel. Twee verschillende teams die nog kans maken op de coureurstitel is langer geleden. "De laatste keer dat de seizoensafsluiter de beslissing bracht tussen twee coureurs van concurrerende renstallen was in 2012, toen Sebastian Vettel in een Red Bull de betere was ten opzichte van Fernando Alonso in een Ferrari", aldus Bakker.

Max Verstappen en Lewis Hamilton kwamen op Monza opnieuw in botsing. Foto: EPA/Matteo Bazzi
Max Verstappen en Lewis Hamilton kwamen op Monza opnieuw in botsing. Foto: EPA/Matteo Bazzi

"Wist je trouwens dat halve punten eigenlijk bijna nooit uitgedeeld worden in de Formule 1?" zegt Bakker. Halve punten worden alleen onder zeer unieke omstandigheden uitgedeeld. Dit jaar was dat het geval in Spa, toen er maar twee ronden achter de safety car gereden werd.

Dit was nodig om het minimale aantal gereden rondes te behalen om als 'verreden race' gekwalificeerd te worden waardoor er punten uitgedeeld mochten worden. Verstappen ging toen met 12,5 punten naar huis. Hamilton kon er 7,5 in zijn zak steken.

Bakker: "De laatste keer dat er halve punten werden uitgedeeld was in Maleisië 2009. Destijds viel de wedstrijd, net als in Spa, in het water."

Prachtig jaar voor Max Verstappen

Wat de uitkomst ook gaat zijn, Max Verstappen kan trots zijn op wat hij dit seizoen heeft bereikt. De Nederlander vecht er niet alleen voor om Lewis Hamilton te dwarsbomen terwijl hij het record van aantal wereldkampioenschappen van Michael Schumacher probeert af te pakken, ook brak hij meerdere records op de weg daar naartoe.

Zo zette Verstappen als jongste coureur ooit een Grand Slam in de boeken tijdens de Grand Prix van Oostenrijk: hij pakte de pole, ging elke ronde van de race aan de leiding en reed de snelste raceronde. Hij was toen 23 jaar en 277 dagen.

"En Hamilton zat ook niet stil. Hij pakte een record van Michael Schumacher af door de meeste ronden aan de leiding te rijden", vertelt Bakker. "De Brit heeft nu 5745 ronden aan de leiding rondgereden, ongeveer een derde van alle ronden die hij in de Formule 1 heeft afgelegd."

"Wat er ook gebeurt in Abu Dhabi, de twee hebben ons een seizoen gegeven dat we niet snel zullen vergeten. Het verdwijnt hoe dan ook niet uit de geschiedenisboeken", sluit Bakker af. "Het begon al bij de seizoensopener in Bahrein. Het was ronde na ronde spannend wie de wedstrijd zou winnen. Vervolgens, op Silverstone, crashte Verstappen door contact met Hamilton, daarna crashten de twee in Italië en in Saoedi-Arabië knalde de #44 achterop bij #33."

Wie weet wat er zondag gebeurt. Als Verstappen en Hamilton er beiden afgaan en niet verder kunnen, dan pakt de Nederlander de titel omdat hij meer races heeft gewonnen.

LEES OOK: 4 dingen die je misschien nog niet wist over Kelly Piquet, de vriendin van Max Verstappen en dochter van F1-legende Nelson Piquet