Euronext, het Europese beursbedrijf waar onder meer de beurs van Amsterdam bij hoort, is dicht bij een overname van de beurs van Oslo. Zowel Euronext als zijn Amerikaanse concurrent Nasdaq is bereid 158 kroon per aandeel op tafel te leggen. Daarmee wordt Oslo Børs gewaardeerd op ongeveer 705 miljoen euro.

Euronext heeft maandag een positieve aanbeveling gekregen van de Noorse financiële toezichthouder inzake een overname van Oslo Børs. Waakhond Finanstilsynet laat het ministerie van Financiën weten dat Euronext zou moeten worden goedgekeurd als een geschikte eigenaar van de Noorse beursuitbater.

Euronext verwelkomt het advies en wacht nu op de laatste goedkeuring van het ministerie, een belangrijke stap om de transactie te voltooien. Het bedrijf rekent er nog steeds op dat die afronding aan het eind van het tweede kwartaal zal plaatsvinden. Het Noorse ministerie zegt dat het voor 14 mei zal reageren, maar voegde daar aan toe dat verdere verlenging van die deadline mogelijk is.

Euronext is al een tijdje in een overnamestrijd verwikkeld met het Amerikaanse Nasdaq. Euronext weet zich met zijn overnamebod verzekerd van steun van meer dan de helft van de aandeelhouders van Oslo Børs.

Nasdaq op zijn beurt moet het volgens de laatste berichten nog doen met toezeggingen van circa een derde van de investeerders, maar heeft ook de steun van het bestuur van Oslo Børs. Zowel Euronext als Nasdaq biedt ongeveer 705 miljoen euro op Oslo Børs.

LEES OOK: De koers van de bitcoin is opgepompt door megaspeculanten die de waarde van hun cryptobezit wilden verhogen, zegt een ervaren data-analist