Ether, de op een na grootste cryptomunt, steeg maandag meer dan 10 procent. Dit hangt samen met de langverwachte ‘Merge‘. Deze upgrade, die onder meer de hoeveelheid ether in omloop vermindert, staat op de planning voor september, zo maakte een Ethereum Foundation-lid afgelopen weekend bekend.

Ook de bitcoin zat maandag in de lift: de grootste cryptomunt steeg met ruim 5 procent. Daarmee kwam de totale waarde van de cryptomarkt voor het eerst sinds 13 juni weer boven de 1.000 miljard dollar uit.

Ether is de afgelopen zeven dagen meer dan 40 procent gestegen, zo blijkt uit gegevens van Coinmarketcap. Vergeleken met de piek van vorig jaar, rond de 4.800 dollar, noteert de munt echter nog steeds flink lager. Dinsdagmiddag wordt een ether verhandeld tegen ruim 1.500 dollar.

De bitcoin steeg maandag meer dan 5 procent en doorbrak daarbij tijdelijk de grens van 22.000 dollar, het hoogste niveau sinds begin juni. Dinsdag bleef de bitcoin rond dat niveau hangen.

De koersstijgingen zijn een welkom teken voor cryptobeleggers, die de afgelopen negen maanden zijn geteisterd door een verwoesterende ‘bear market’. In die periode is er meer dan 2.000 miljard dollar aan marktwaarde verdampt en gingen meerdere cryptobedrijven, waaronder cryptobank Celsius, failliet.

Ethereum naar ‘proof of stake’

Ethereum steeg de afgelopen dagen vooral omdat de langverwachte ‘Merge’-upgrade ter sprake kwam. Als onderdeel hiervan stapt het Ethereum-netwerk over van de energie-intensieve ‘proof of work’-verificatiemethode naar de efficiëntere ‘proof of stake’-methode.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

Naast het feit dat de proof of stake-methode minder rekenkracht en dus energie vraagt van computers die deelnemen aan het verificatieproces, vergeleken met het proof of work-mechanisme, belooft de nieuwe ‘Ethereum 2.0’-upgrade het netwerk ook sneller en veiliger te maken.

In het weekend zei Tim Beiko van de Ethereum Foundation dat de upgrade in de week van 19 september zou kunnen plaatsvinden. Hij merkte op dat dit nog niet vaststaat.

De proof of work-verificatiemethode die momenteel gebruikt wordt ligt onder vuur, omdat het te duur en energie-inefficiënt zou zijn. Er wordt al sinds de lancering van het Ethereum-netwerk in 2015 uitgekeken naar de upgrade.

Tot dusver wordt de proof of stake-methode gebruikt door onder meer de platformen Solana, Cardano en Polkadot.

In april testte Ethereum de proof of stake-methode in wat bekend staat als een ‘shadow fork‘. Hiermee werd onder meer bepaald hoe de logistiek van de overstap zou verlopen. De test verliep goed en werd twee keer herhaald, wat suggereert dat de tijdlijn voor de upgrade van de blockchain vordert zoals gepland. 

Vitalik Buterin, de medeoprichter van Ethereum, uitte vorige week zijn steun voor de nieuwe verificatiemethode.

Keert het vertrouwen terug onder beleggers?

Als de koersen van de bitcoin en ether blijven stijgen, zullen meer beleggers geneigd zijn om weer een positie in te nemen. Deze koopdruk kan vervolgens een breed herstel van de markt stimuleren.

Het vertrouwen onder beleggers lijkt ook toe te nemen door de acties van cryptomiljardair Sam Bankman-Fried. Hij heeft de laatste tijd regelmatig leningen verstrekt aan noodlijdende cryptobedrijven, waaronder BlockFi.

Lees ook: Sam Bankman-Fried werpt zich op als reddende engel van noodlijdende cryptobedrijven, maar zelfs hij kon Celsius niet uit de brand helpen

Ook andere cryptomunten hebben een sterke week achter de rug. De sol van Solana en de avax van Avalanche stegen beide met meer dan 30 procent. De munt van Polygon noteerde een plus van ruim 60 procent.

Beursgenoteerde cryptobedrijven pikken ook een graantje mee van de recente stijgingen. Coinbase en MicroStrategy noteerden over de afgelopen zeven dagen een stijging van respectievelijk 12 en 18 procent.

Meer over cryptomunten? Check ook deze artikelen: