De cryptomarkt is veranderd in “een postmodern piramidespel”, schrijft topeconoom Paul Krugman in een opinieartikel voor The New York Times. Volgens hem is de crash die beleggers eerder dit jaar trof een uitgelezen kans om de markt te reguleren.

De cryptocriticus die digitale munten eerder “de nieuwe subprime” noemde, zegt dat de sector nog geen producten heeft ontwikkeld die bruikbaar zijn in de reële economie, maar zich in plaats daarvan met succesvolle marketing een vernieuwend en respectabel imago heeft weten aan te meten.

“Zoals ik het zie, heeft crypto zich ontwikkeld tot een soort postmodern piramidespel”, schrijft Nobelprijswinnaar Krugman. “De sector heeft beleggers gelokt met een combinatie van vlotte technobabbels en libertaire onzin. Een deel van de cash flow is gebruikt om de illusie van respectabiliteit te kopen en daardoor werden alleen nog maar meer beleggers getrokken. En een tijdlang werd de markt, zelfs terwijl de risico’s enorm toenamen, te groot om te reguleren.”

Zijn laatste salvo van kritiek op de cryptomarkt komt na het kelderen van stablecoin Terra en zustertoken Luna in mei, waardoor cryptobedrijven zwaar in de problemen kwamen en in een aantal gevallen failliet gingen. De totale cryptomarkt is sindsdien teruggevallen tot 900 miljard dollar, vanaf een piek van 3.000 miljard dollar in november.

Krugman refereerde ook aan de toespraak van ondervoorzitter Lael Brainard van de Fed vorige week. Die zei dat de uitverkoop “serieuze kwetsbaarheden van het cryptosysteem” blootlegt, terwijl de gedecentraliseerde valuta deels ook aantrekkelijk is voor fraude, witwassen en andere financiële misdaden. 

Intussen staan betaalapps als Venmo en Cash App transacties toe met cryptomunten. En topinstituten als Princeton, Harvard en MIT bieden cursussen aan op het gebied van blockchains.  

“Waarom lenen dit soort grote instituten en mensen zich om geloofwaardigheid te geven aan zo’n uiterst dubieuze sector, zoals Brainard duidelijk heeft gemaakt?”, vraagt Krugman zich af. 

Maar de crash van crypto dit jaar is een gouden kans voor regulering, stelt de econoom. Vooralsnog heeft de Amerikaanse federale overheid alleen een paar eerste stappen gezet. In maart tekende president Joe Biden een decreet om het overheidstoezicht op cryptomunten te bundelen. En in juni presenteerden twee senatoren een wet die de basis legt voor regulering.

Hoewel Brainard erkent dat crypto nog aan het groeien is, is de markt nog niet zo groot dat het huidige financiële systeem bedreigd wordt. Dat betekent dat dit het uitgelezen moment is om de sector te reguleren, zo zei hij. Voordat crypto wel de economie omver dreigt te gaan werpen.

“Dat is een heel goed advies. Ik hoop dat de Fed en andere beleidsmakers daarnaar luisteren”, schrijft Krugman. 

LEES OOK: Kan de bitcoin ooit de euro of dollar vervangen? Dit zeggen een scepticus en een crypto-evangelist