• Het cryptoplatform Ethereum wisselt binnen enkele maanden van verificatiemethode, bevestigde mede-oprichter Vitalik Buterin. Hierbij gaat het van ‘proof of work’ over op ‘proof of stake’.
  • De nieuwe upgrade belooft de transactiekosten te verlagen, de hoeveel ether-munten in omloop te verlagen en de transactiesnelheid te verhogen.
  • Analisten zijn optimistisch over de lange termijn, omdat deze technologische aanpassing het aanbod van ether moet verminderen en tevens moet zorgen voor meer activiteit op het netwerk.
  • Lees ook: Waarom cryptoplatform Fantom volgens analisten een grote uitdager kan worden van Ethereum.

Cryptoplatform Ethereum, de nummer twee in waarde op de cryptomarkt na de bitcoin, nadert eindelijk zijn overgang naar de ‘proof of stake’-verificatiemethode en de daarmee samenhangende verlaging van de transactiekosten (in cryptojargon ‘gas fees’).

Het gaat hierbij om de manier waarop transacties op het digitale logboek, ofwel de blockchain, van een cryptonetwerk worden goedgekeurd.

Bij de proof of stake-methode kunnen gebruikers het recht krijgen om transacties op het digitale logboek van een cryptomunt te mogen goedkeuren door een deel van hun bezit van de desbetreffende munt als ‘stake’ beschikbaar te stellen. Het goedkeuren van transacties kan zelf weer een vergoeding opleveren.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

Na zeven jaar van onderzoek en ontwikkeling, werkt de proof of stake-methode eindelijk op het testnetwerk van Ethereum. Hierdoor lijkt de implementatie en de uiteindelijke lancering over enkele maanden mogelijk, zei Vitalik Buterin, een mede-oprichter van Ethereum, vorige maand tijdens het ETHDenver-evenement.

Naast het feit dat proof-of-stake minder rekenkracht en dus energie vraagt van computers die deelnemen aan het verificatieproces vergeleken met de ‘proof of work’-verificatiemethode, belooft de nieuwe Ethereum 2.0-upgrade het netwerk ook sneller en veiliger te maken.

Er wordt ook verwacht dat het de transactiekosten van het netwerk en het aanbod van de bijbehorende token ‘ether’ zal verlagen. Sommige analisten denken dat dit de koers van ether ten goede zal komen.

“Ik verwacht dat de overstap van Ethereum naar proof of stake op de lange termijn een positieve invloed zal hebben op de prijs”, vertelt Marcus Sotiriou, marktanalist van GlobalBlock, tegen Insider. “Dit komt omdat het de kosten van transacties op het Ethereum-netwerk drastisch zou moeten verlagen. Dat is momenteel het grootste nadeel van Ethereum.”

Deze kosten stijgen als het druk is op het netwerk. Gebruikers concurreren dan om hun transacties te laten verwerken door zogenoemde ‘miners’. Momenteel werkt Ethereum met een surge-pricing model, waardoor de transactiekosten stijgen bij veel vraag. Als gevolg daarvan kunnen de gas fees zeer volatiel zijn.

Nieuwe upgrade leidt tot minder ether in omloop

In augustus bracht de ‘London Hard Fork’-upgrade het belangrijke EIP-1559-protocol in om de transactiekosten voorspelbaarder te maken. EIP-1559 creëerde een minimale basisvergoeding voor transacties, berekend door algoritmes in reactie op de vraag. Het netwerk werkte daarvoor met een veiling.

Lees ook: Ethereum-oprichter Vitalik Buterin legt uit waarom de ‘London Hard Fork’-upgrade zo belangrijk is voor cryptomunt ether

Deze gas fees worden ‘verbrand’. Dat betekent dat ze naar een wallet worden gestuurd die niet toegankelijk is. Daarmee daalt de hoeveelheid ether die in omloop.

Amber Ghadder, de oprichter van de DeFi-startup AlianceBlock, gelooft dat de volgende fase in de ontwikkeling van Ethereum nog meer ether zal verbanden. De fase waarop ze doelt is de vervanging van de huidige proof of work-methode door de proof of stake-methode. Deze upgrade staat bekend als de ‘The Merge‘.

“Sinds november zagen we het aanbod van ether afnemen door EIP-1559. Dat had geen duidelijk effect op de koers”, vertelt ze Insider. “Maar The Merge, die de uitgifte van de crypto met 2 ether per blok zal laten dalen, zou een behoorlijke neerwaartse druk op het aanbod van het token moeten creëren.”

Proof of stake zorgt voor meer netwerkactiviteit

De overstap naar proof of stake zou ook de transactiesnelheid en de netwerkactiviteit moeten verhogen.

“Het aantal transacties is sterk gecorreleerd met de hoogte van de transactiekosten. Als we verwachten dat de gas fees dalen, kunnen we een toename in kleinere transacties verwachten”, aldus Ghadder. Daardoor neemt het nut van het netwerk toe en stijgt de vraag naar en de koers van ether.

Maar op de korte termijn ziet Ghadder niet direct een toename in de transactiecapaciteit van Ethereum door de nieuwe verificatiemethode. Anders gezegd: er kunnen nog steeds maar een beperkt aantal transacties worden uitgevoerd. Daardoor zou de directe daling van de transactiekosten kunnen tegenvallen.

“We kunnen verwachten dat de lancering van ETH 2.0 op de korte termijn neutraal en op de lange termijn bullish zal zijn”, zegt ze.

Rivalen van Ethereum

In het proof of work-systeem voor het goedkeuren van transacties op een blockchain strijden krachtige computers om complexe rekenkundige puzzels op te lossen. Het oplossen van zo’n puzzel staat gelijk aan het goedkeuren van een transactie. De winnaar krijgt een beloning in de vorm van nieuwe munten. De bitcoin gebruikt dit systeem, dat gepaard gaat met een hoog energieverbruik.

Bij proof of stake daarentegen wordt het goedkeuren van transacties op het netwerk gekoppeld aan de inbreng van een bepaalde hoeveelheid munten (stake) als een vorm van aanbetaling. In ruil daarvoor krijgen deelnemers het recht om transacties op het netwerk te valideren. Degenen die een grotere aanbetaling doen, en dus een grotere ‘stake’ hebben, maken ook meer kans om transacties op het netwerk te mogen goedkeuren en daar een beloning voor te krijgen.

Opkomende rivalen van Ethereum zoals Solana en Avalanche zijn gebouwd op proof of stake-methodes. De bijbehorende cryptomunten sol en avax stegen het afgelopen jaar respectievelijk ongeveer 600 en 200 procent. Ethereum bleef steken op ruim 70 procent.

Ethereum is vooralsnog dominant op het gebied van DeFi, financiële transacties waar geen bank of notaris meer aan te pas komt. Maar analisten van JPMorgan zeiden dat het snel DeFi-marktaandeel aan concurrenten verliest. Vorig jaar nam Ethereums marktaandeel af van bijna 100 procent naar 70 procent.

“Ethereum probeert met deze upgrade de zorgen over schaalbaarheid en hoge kosten aan te pakken”, vertelt Ed Moya, senior marktanalist bij Oanda, aan Insider. “Het loopt nog voorop als smart contract-blockchain, maar de concurrentie groeit.”