Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried heeft zich ontpopt tot de reddende engel van de cryptowereld, nu bedrijven in de sector een grote liquiditeitscrisis doorstaan.

Vorige maand voorzag de topman van cryptobeurs FTX de worstelende leenfirma BlockFi van een lening van 250 miljoen dollar. Ook probeerde hij handelsplatform Voyager Digital te redden voordat het zich failliet verklaarde.

BlockFi en Voyager worstelden met het terugbetalen van door bitcoin gedekte leningen, nu de prijzen van de digitale munt zijn gekelderd. Bankman-Fried heeft de industrie grotendeels overeind gehouden.

Door zijn acties vergelijken sommigen de cryptomiljardair met Warren Buffett, die Goldman Sachs redde tijdens de financiële crisis van 2008. Ook wordt Bankman-Fried vergeleken met de bankier J.P. Morgan. “Sam Bankman-Fried is de nieuwe John Pierpont Morgan”, zei Anthony Scaramucci, de oprichter van SkyBridge Capital. “Hij is cryptohandelsplatformen aan het redden op de manier waarop de originele J.P. Morgan banken redde na de crisis van 1907.”

Maar zelfs Bankman-Fried kon het redden van Celsius Network niet rechtvaardigen, volgens de Financial Times. De inmiddels failliete cryptobank had een gat van 2 miljard dollar op zijn balans. Dat leidde er volgens bronnen van de Britse zakenkrant toe dat FTX afzag van een potentiële reddingsdeal.

In juni bevroor Celsius de rekeningen van alle klanten, omdat het worstelde met een aanhoudende crash van de cryptomarkt. Het was rond die tijd dat FTX besloot om hen geen lening aan te bieden, aldus de FT.

Alex Mashinsky, oprichter van Celsius, zei in een verklaring dat het faillissement van de firma zou leiden tot een herstructureringsproces. “Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we terugkijken op de geschiedenis van Celsius, we dit zullen zien als een beslissend moment waarop vastberadenheid en vertrouwen de gemeenschap ten goede kwamen en de toekomst van het bedrijf versterkten”, zei hij.

Maar het lijkt erop dat zelfs Bankman-Fried niet zo’n rooskleurige kijk heeft op de toekomst van de cryptobank.

LEES OOK: De 29-jarige cryptomiljardair Sam Bankman-Fried kan toe met 4 uur slaap en werkt met 5 computerschermen tegelijk – zo ziet het leven van de ‘Mark Zuckerberg van crypto’ eruit