Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:32

Een medeoprichter van een populaire cryptowallet zegt dat investeren in crypto neerkomt op gokken.

In een interview met Vice waarschuwt Aaron Davis van MetaMask, een platform dat crypto-investeerders al zes jaar de mogelijkheid biedt om hun crypto op te slaan, voor de huidige onveilige en ongereguleerde staat van crypto. Deze leidde ertoe dat consumenten honderden miljoenen dollars kwijtraakten, bedrijven failliet gingen en het vertrouwen in de markt afnam.

“Misschien is het te laat om dit te zeggen, maar je geld in cryptovaluta stoppen is gokken”, aldus Davis aan Vice. “Ik zeg niet dat wat we nu hebben de toekomst van de financiën is en dat je je spaargeld moet overhevelen. Veel mensen pleiten daarvoor en ik denk dat dat extreem gevaarlijk gedrag is.”

Het is een zeldzame kritische uitspraak van iemand die een groot cryptobedrijf heeft opgericht of leidt.

Crypto-critici vergelijken cryptobeleggen al langer met gokken en noemen de markt een ongereguleerd casino. Anderen bestempelen het als een piramidespel, met het argument dat het berust op het werven van nieuwe beleggers om vroege beleggers te voorzien van winsten.

Een voormalige werknemer van het nu failliete cryptoleningplatform Celsius klaagt zijn voormalige werkgever aan. Hij noemt het ook een “piramidespel”. De rechtszaak beweert dat Celsius er niet in slaagde zich in te dekken tegen risico’s. Dat resulteerde in een liquiditeitscrisis en een opschorting van opnames waardoor de holdings van zijn gebruikers vast kwamen te zitten.

David Finlay, Davis’ medeoprichter van MetaMask, zegt dat er misschien slechte spelers zijn in de cryptowereld, maar dat MetaMask daar maar weinig aan kan doen. “We kunnen mensen niet tegenhouden om piramidespellen op blockchains op te zetten”, beweert Finlay tegenover Vice. “Het is per definitie onmogelijk voor ons om de hele zaak dezelfde richting op te laten gaan.”

Davis en Finlay bespraken met Vice ook hun bedrijf, de voortdurende storm die woedt in de cryptomarkt en de vele mislukkingen hierin. Ook de hoop dat het bedrijf met 30 miljoen maandelijks actieve gebruikers ondanks alle chaos momenteel een mooie toekomst kan hebben passeerde de revue.

“We zullen er nog achter moeten komen of wij, of iemand anders, hiermee iets goed doen. Of we er klimaatverandering mee aanpakken of zorgen voor meer sociale gelijkheid”, stelt Finlay. “Want dat zijn mijn twee verwachtingen op de lange termijn.”

LEES OOK: Een crypto-ondernemer die bitcoin’s pieken en dalen tot nu toe perfect heeft voorspeld, verwacht dat bitcoin de $5.000 gaat aantikken