In welke steden is het leven het beste? Elk jaar stelt personeelsadviesfirma Mercer een lijst samen van de gaafste steden in de wereld in haar Quality of Living Index.

De lijst, met daarop steden in bijna alle landen van de wereld, helpen multinationals om te berekenen hoeveel ze aan hun expats kwijt zijn als die op buitenlandse opdrachten vertrekken. Twee van de beroemdste steden op de wereld, Londen en New York, staan echter nergens in de buurt van de top.

Canadese en Duitse steden domineren de top 20, maar Nederland haalt ook de top 12. De nummer één blijft stabiel – inmiddels al zeven jaar.


20. Stockholm, Zweden — De Zweedse hoofdstad is één van de beste steden om te leven met dank aan de kwaliteit van leven en het balans tussen werk en vrije tijd. En de prachtige omgeving met talloze eilandjes helpt ook.

Foto: Sourceli/Shutterstock

19. Hamburg, Duitsland — De tweede stad van Duistland is de grootste havenstad van het land en een centrum voor media en industrie.

Foto: source REUTERS/Fabian Bimmer

18. Ottawa, Canada — Tot voor kort had de hoofdstad van Canada te stellen met een wat saaie reputatie. Maar dat verbetert nu bijna jaarlijks. Het is de best opgeleide stad van het land en heeft een erg lage werkloosheid.

Foto: source Wikipedia Commons

16. Toronto, Canada — De iconische CN Tower markeert Canada’s financiële centrum, al was het maar om dat de vijf grootst banken van het land hun hoofdkwartier in deze stad hebben.

Foto: source Inga Locmele/Shutterstock

16. Melbourne, Australië — Toronto moet wel een stad aan de andere kant van de wereld naast zich dulden: Melbourne. De bloeiende toerisme- en entertainmentbranches stuwen de lokale economie.

Foto: source Flickr/jonathanpoh

15. Wellington, Nieuw Zeeland — Welvaart, comfort en subliem weer. Wellington staat niet voor niets hoog op de lijst. Het politieke centrum van Nieuw-Zeeland is ook de tweede stad van het eilandenrijk.

Foto: DestinationsInNewZealand / Shutterstock

14. Bern, Zwitserland — Mercer acht Bern de op één na veiligste ter wereld. De omliggende gebieden tellen veel efficiënte boerenbedrijven en de maakindustrie is er ook sterk vertegenwoordigd. De techsector zorgt voor nieuwe banen.

Foto: Shutterstock

13. Berlijn, Duitsland — Met megaveel opties voor je vrije tijd – de natuur in of drie concerten per week bezoeken – heeft Berlijn al een sterke aantrekkingskracht. Verder zijn de baankansen en hoge huizenkwaliteit ook een goede reden om te verhuizen.

Foto: Sean Pavone / Getty Images

12. Amsterdam, Nederland — Maar onze eigen hoofdstad doet het nét ietsje beter. Amsterdam bevindt zich ook onder de favorieten om bedrijven te verwelkomen na de Brexit.

Foto: Amsterdam. Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

10. Sydney, Australië — 7 procent van de Australische economie komt op het conto van Sydney, de grootste stad. De financiële sector is er de grootste werkgever.

Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

10. Basel, Zwitserland — Deze kleine stad (165.000 inwoners) profiteert van een handige ligging op het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Er is zelfs een douanevrije weg naar het vliegveld, dat zich in Frankrijk bevindt.

Foto: Boris Stroujko/Shutterstock

9. Kopenhagen, Denemarken — De Denen staan bijna altijd bovenaan in de lijsten van gelukkigste volken op aarde – al zou het best kunnen dat die bevindingen ook zichzelf in stand houden. Hoe dan ook is het fietsvriendelijke Kopenhagen een topstad om te wonen.

Foto: REUTERS/Bob Strong

8. Genève, Zwitserland — Het thuishonk voor een aantal van de werelds superrijken, bijvoorbeeld beroemde sporters. Ook diplomaten vertoeven er graag en de stad is bijzonder veilig.

Foto: Shutterstock

7. Frankfurt, Duitsland — Bij lange na niet de grootste stad van Duitsland, maar wel zeer strategisch gelegen en bedeeld met instituties zoals de ECB die het belang van Frankfurt enorm opwaarderen.

Foto: Thomas Lohnes / Getty Images

6. Düsseldorf, Duitsland — Maar de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen doet het toch nog beter. Düsseldorf is zowel creatief als productief en is een rivaal van Scandinavische steden als het op de leef-werkbalans aankomt.

Foto: Alen Djuderija Photography/ Flickr

5. Vancouver, Canada — Meer dan de helft van deze West-Canadese stad spreekt als eerste taal iets anders dan Engels en het is ook een centrum van academisch onderzoek en innovatie.

Foto: Kenny Louie/Flickr

4. München, Duitsland — München is dé motor van de Duitse economie en in combinatie met prachtige natuur in de omgeving en hoogwaardige infrastructuur (en het oktoberfest) is dat reden genoeg voor Mercer om de Beierse stad bovenaan Duitsland te zetten.

Foto: Tichr/Shutterstock

3. Auckland, Nieuw-Zeeland — Voor een land van nog geen 6 miljoen inwoners, doet Nieuw-Zeeland het opvallend goed in deze lijst. Ook Auckland, de grootste stad, scoort goed op leefbaarheid, een adembenemende ligging en een hoog niveau van veiligheid.

Foto: ChameleonsEye/Shutterstock

2. Zürich, Zwitserland — De economische hoofdstad van Zwitserland is een wereldwijde speler en strijdt elk jaar mee voor de titel van beste stad in de wereld.

Foto: Roman Babakin / Shutterstock

1. Wenen, Oostenrijk — De zevende keer is het alweer: Wenen staat bovenaan in de ranking van Mercer. Een rijke cultuurstad, maar ook gezegend met een prettig klimaat en uitstekende bereikbaarheid. Wenen heeft het allemaal.

Foto: TripAdvisor